Nederland

Samson: schokkend rapport misbruik in jeugdzorg

08 oktober 2012 03:57 Aangepast: 08 oktober 2012 09:14

In Den Haag worden vanochtend de resultaten gepresenteerd van een groot onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de jeugdzorg. Een commissie onder leiding van oud-officier van justitie Rieke Samson lichtte de periode vanaf 1945 door.

Een stevige conclusie lekte vorige week al uit. De overheid en Jeugdzorg Nederland zijn tekortgeschoten in hun toezicht op jeugdinstellingen. Om 09:30 uur worden alle resultaten bekend. Een persconferentie van de commissie-Samson wordt vanaf 10:30 uur live uitgezonden RTLNieuws.nl.

Het werk van Samson is anders dan dat van een eerdere commissie: de commissie-Deetman. Die onderzocht alleen het misbruik in kerkelijke instellingen.

Kans op misbruik 2,5 keer zo groot

Samson onderzocht de verantwoordelijkheid van de overheid over een periode van 65 jaar. Gebleken is dat kinderen in een jeugdzorginstelling ongeveer 2,5 keer zo veel kans hebben om seksueel misbruikt te worden. Voor verstandelijk gehandicapte kinderen is de kans zeker drie keer zo groot. Ook blijkt dat vaak niet de hulpverleners, maar juist de kinderen en jongeren onderling verantwoordelijk zijn voor het misbruik.

Volgens de NOS is één van de aanbevelingen in het rapport dat instellingen waar misbruik heeft plaatsgevonden, excuses zouden moeten maken aan de slachtoffers. De commissie-Samson maakte in juni al bekend dat het geschokt is door de ernst van het misbruik.

'Bescherming door Jeugdzorg schoot tekort'Samson wil excuses van jeugdzorg voor misbruikErnst misbruik Jeugdzorg schokt commissie
RTLNieuws.nl
`