Ga naar de inhoud
Nederland

'Vertraging en ongelukken op spoor door bezuinigingen'

De bezuinigingen op het onderhoud van het spoor zullen onherroepelijk gaan leiden tot vertragingen en mogelijk tot zeer ernstige ongelukken. Aannemer Strukton Rail waarschuwt in een brandbrief aan Tweede Kamerleden voor de gevolgen van de bezuinigingen bij spoorbeheerder ProRail.

Volgens de aannemer heeft ProRail 'al dan niet onder druk van bezuinigingen' het prijsniveau van onderhoud aan het spoor vastgesteld op 25 tot 40 procent van de huidige kosten. Strukton Rail vreest taferelen zoals in het Britse Hatfield, toen in 2000 vier mensen omkwamen. Dat ongeluk was volgens Strukton te wijten aan onvoldoende onderhoud.

Veilig en goed onderhoud

Het bedrijf wil dat alle aanbestedingen van het onderhoud voorlopig worden stilgelegd. Pas als is onderzocht wat een 'juiste, haalbare en realistische' manier is om het onderhoud veilig en kwalitatief uit te voeren, kan dit proces weer worden hervat.

De SP stelde in de Tweede Kamer eerder al dat de aanbesteding voor het onderhoud bij Amersfoort stilgelegd moet worden, omdat het contract naar de laagste aanbieder zou gaan en daarmee de kwaliteit in gevaar zou komen. Kamerlid Farshad Bashir wil dat alle betrokken partijen om tafel gaan om tot een duurzame oplossing voor het onderhoud te komen.

Betere prijs-kwaliteitverhouding

ProRail werkt met ongeveer 6000 (onder)aannemers. Die moeten voor het nieuwe jaar aantonen dat ze veilig werken. Kunnen ze dat niet, dan mogen ze niet meer meedingen naar klussen op en rond het spoornet. ProRail hoopt daarmee te voorkomen dat de opdrachten automatisch naar de goedkoopste aanbieder gaan en dat de verhouding tussen prijs en kwaliteit beter wordt.

ProRail investeert minder in onderhoud spoor

Bron: RTLNieuws.nl / ANP