Nederland

Drie jaar voor doodschoppen bejaarde supporter

29 november 2012 13:24 Aangepast: 29 november 2012 13:59
Archieffoto.

Amateurvoetballer Silvester M. (33) moet 3 jaar de cel in voor de fatale trap die hij in Amsterdam uitdeelde aan een 77-jarige supporter.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat hij de toeschouwer van de tegenpartij een trap heeft gegeven waardoor die zo ernstig gewond raakte dat hij een maand later overleed.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 4 jaar cel wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg. Justitie verdacht hem aanvankelijk van doodslag, maar zag daar later toch geen bewijs voor. De rechtbank kwam tot hetzelfde oordeel.

Advocaat Bram Moszkowicz wilde dat zijn cliënt een celstraf gelijk aan de duur van zijn voorarrest kreeg, maar dat vond de rechtbank niet passend bij de ernst van het misdrijf.

Excessief geweld

"Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een daad van grof en excessief geweld tegen het nietsvermoedend slachtoffer", luidde het vonnis. Bovendien veroorzaakt geweld tijdens sportwedstrijden veel beroering, aldus de rechter. De straf geldt dan ook eveneens als waarschuwing voor anderen.

Vechtsporttrap

Het incident gebeurde eind vorig jaar tijdens een wedstrijd tussen OSV en de club van de 32-jarige dader, Sporting Noord. De speler kreeg een rode kaart en zou door het lint zijn gegaan toen het slachtoffer 'terechte kaart' had geroepen. Silvester M. zou toen met beide voeten in zijn buik hebben getrapt.

Volgens justitie heeft de voetballer, een oud-kickbokser, een 'vechtsporttrap' gegeven, waarop die zo ernstig gewond raakte dat hij uiteindelijk kwam te overlijden. De dood van de trouwe supporter zorgde voor veel verslagenheid bij de club.

'Rustige jongen'

M. verklaarde tijdens de zitting dat hij normaal gesproken juist een van de sportiefste spelers van het team was en anderen altijd rustig probeerde te krijgen. "Ik houd niet van te veel overtredingen."

Getuigen omschreven hem als een rustige jongen, van wie je dit niet zou verwachten. "Ik heb iets gehad, ik weet niet wat. Dit past totaal niet in mijn levensstijl", zei hij tijdens de zitting. "Ik wil laten uitzoeken wat er die dag is misgegaan."

In een slachtofferverklaring omschreef de zoon van het slachtoffer zijn vader als een vitale man. "Fietsen en voetbal waren zijn grote hobby's. Hij fietste elke zaterdag de sportvelden af. Ironisch genoeg is juist het voetbalveld, waar hij zo van hield, zijn dood geworden."

RTLNieuws.nl/ANP
`