Nederland

'Jansen Steur liet in gezonde hersenen peuteren'

28 november 2012 06:20 Aangepast: 28 november 2012 10:19

13 mensen zijn mogelijk onterecht aan hun hersenen geopereerd, omdat zij een diagnose van de omstreden Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur hebben gehad. Dat blijkt uit onderzoek dat het Medisch Spectrum Twente heeft laten uitvoeren. Jansen Steur staat vandaag voor de rechter.

De ingrepen vonden plaats tussen 1996 en 2003, toen Jansen Steur voor het Twentse ziekenhuis werkte. Eerder was al bekend dat Jansen Steur veel patiënten een verkeerde diagnose heeft gegeven. Daarom wordt hij door het OM verdacht van zware mishandeling.

Maar nu blijkt dat er als gevolg van discutabele diagnoses van Jansen Steur ook hersenoperaties zijn uitgevoerd. Het gaat om drie hersenbiopten, waarbij een stuk hersenweefsel uit het lichaam wordt verwijderd.

Peuteren in hersenen

Verder gaat het om tien patiënten bij wie een operatie is uitgevoerd om de toestand van de hersenen te verbeteren. Bij vijf patiënten is na een ongebruikelijke diagnose toch besloten tot zo'n operatie. Bij vijf andere patiënten is besloten om te opereren, terwijl de diagnose door Jansen Steur later is herzien.

Letselschadespecialist Yme Drost, die bijna 200 gedupeerde patiënten van Jansen Steur bijstaat, zegt in RTL Nieuws: "Tot nu toe hebben we het over zo'n 192 cliënten waarbij ten onrechte diagnoses zijn gesteld. Hier heb je het gewoon over het feit, en laat ik het maar plat zeggen, waarbij bij 13 mensen ten onrechte in het hoofd is gepeuterd."

Neurochirurg werkt nog bij ziekenhuis

Al deze operaties zijn door dezelfde neurochirurg uitgevoerd. Deze neurochirurg werkt nog bij het MST, maar hij mag op dit moment geen operaties uitvoeren.In 2009 en 2010 zijn al onderzoekscommissies naar het handelen van Jansen Steur ingesteld. Daaruit bleek dat in het MST in die periode alles fout ging wat er fout kon gaan.

Het ziekenhuis legt de resultaten van het eigen onderzoek naar deze operaties nu voor aan een commissie van experts. De zaak kwam aan het licht toen een patiënt, bij wie in 1998 tijdens een hersenbiopt 12,5 kubieke centimer hersenweefsel werd verwijderd, aan de bel trok.

De omstreden ex-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente kwam in 2009 in het nieuws toen duidelijk werd dat hij tientallen patiënten verteld zou hebben dat ze ongeneeslijk ziek waren, terwijl dit niet het geval bleek. Later bleek dat Jansen Steur verslaafd was aan medicijnen. Hij werd weggestuurd bij het MST. Bij de vertrekregeling werd afgesproken dat de neuroloog nooit meer aan het werk zou gaan. Maar al snel bleek dat hij tegen de afspraken in ook voor een Duitse privékliniek werkte.

Neuroloog kon jarenlang zijn gang gaan in Twente

RTLNieuws.nl
`