Nederland

'Snel einde aan microplastics in douchegels'

27 november 2012 17:28 Aangepast: 27 november 2012 19:41

De regering moet ervoor zorgen dat er minder microscopisch kleine deeltjes plastic in het water terechtkomen. Dat vindt de Tweede Kamer. De 'microplastics' zitten onder meer in douchegels en medicijnen.

De microplastics zitten ook op kleding, en in chemicali├źn. Uiteindelijk komen ze door dagelijks gebruik in het water terecht. "Als we er niets aan doen ligt de zee straks vol met plastic deeltjes die zich kunnen ophopen in de magen van vogels of vissen", zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. "En dat terwijl er prima milieuvriendelijke alternatieven zijn."

Ze hoopt dat het Nederlandse bedrijfsleven voorop gaat lopen door bijvoorbeeld duurzame douchegels en scrubgels aan te gaan leveren. Van Veldhoven diende samen met PvdA-Kamerlid Manon Fokke een motie in die de regering oproept zich daar sterk voor te maken. Een meerderheid stemde voor de motie.

De regering moet er in Europa voor zorgen dat er afspraken worden gemaakt om de vervuiling tegen te gaan. Ook moet met de industrie worden gesproken om te zorgen dat er minder microplastics in producten worden verwerkt.

Plastics trekken gifstoffen aan

Voor mensen kunnen de microplastics ook gevolgen hebben. Dieren die de stukjes kunststof binnenkrijgen, poepen ze niet uit, maar slaan ze op in het lichaam. Wanneer mensen dus vlees of vis eten, kunnen ze de microplastics binnenkrijgen. Bovendien hebben die plastics de nare eigenschap om gifstoffen aan te trekken, waardoor ze extra schadelijk zijn.

Daarnaast komen de microplastics in het water terecht, waardoor ze een bedreiging zijn voor het drinkwater. De kosten van waterzuivering zouden door de plastic deeltjes ook kunnen gaan stijgen.

RTLNieuws.nl
`