D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt dat VVD-premier Mark Rutte zijn belofte heeft gebroken door in te stemmen met het nieuwe akkoord met Griekenland. Maar is dat zo? Rutte werd tijdens het zogenoemde Carrédebat in de aanloop naar de verkiezingen over dit onderwerp stevig aan de tand gevoeld door Petra Grijzen. Bekijk hieronder de video of lees de transcriptie daarvan, en oordeel zelf.
Het uitgeschreven debat:
Petra Grijzen:
"Mijnheer Rutte, vorige week tijdens het premiersdebat sprak u ferme taal: 'Geen geld meer naar Griekenland. Afspraak is afspraak'. Vanavond zei u: 'Genoeg is genoeg'. Even voor de duidelijkheid: Geen cent meer naar Griekenland."
Mark Rutte:
"Zo is het. Dan zal de heer Samsom zeggen: 'Maar als er nou een beetje geld naartoe moet, want anders valt Griekenland eruit', dan is mijn antwoord: 'Dan kunnen de Grieken het zelf regelen'. Als Griekenland belt, dan is dat voor een groot derde steunpakket, en daar ben ik tegen."
Grijzen:
"Dus geen geld betekent ook geen extra tijd voor Griekenland?"
Rutte:
"Extra tijd kan, als het geen geld kost. Maar in bijna alle berekeningen die wij maken, zal extra tijd ook fors extra geld kosten, en dan kan het dus niet."
Grijzen:
"Dus: Geen extra tijd voor Griekenland?"
Rutte:
"Tenzij zij een truc verzinnen waarbij zij het kunnen doen zonder dat het extra geld kost, maar wij denken dat het niet kan."
Grijzen:
"U zei net: Tijd is geld?"
Rutte:
"Wij denken dat tijd geld is. Als zij niet kunnen komen met een voorstel waarbij zij uitstel krijgen zonder dat het extra geld kost, zijn wij ertegen om nog meer geld te geven aan Griekenland. Zij moeten nu eerst zelf orde op zaken stellen. Ze hebben er te lang over gedaan om hun afspraken na te komen."
Grijzen:
"Geen extra tijd was onderdeel van de afspraak. U zei vorige week: afspraak is afspraak. Nu blijkt dat dat eigenlijk niet zo is."
Rutte:
"Afspraak is afspraak, dat betekent: we hebben twee grote steunpakketten gegeven. Alles bij elkaar opgeteld loopt het op tot 240 miljard aan leningen aan Griekenland. In ons belang, want het gaat hier om pensioengeld, het gaat om spaargeld, het gaat om banen. Want als Griekenland twee jaar geleden zou zijn omgevallen, terwijl we die grote problemen hadden in de rest van de eurozone, dan had dat enorme gevolgen gehad voor die banen, voor die pensioenen, voor dat spaargeld. Inmiddels hebben wij die dijken aangelegd, zijn de noodfondsen er, staan landen die er slecht voor stonden er gelukkig weer een stuk beter voor. Denk aan Ierland en Portugal. En daarom zeg ik: Ik wil nog steeds Griekenland erbij houden, dat heeft nog steeds de voorkeur, dat is ook nog steeds het verstandigst, maar dan moet Griekenland zich aan de afspraken houden."
Grijzen:
"Stel, Griekenland kan zich inderdaad weer niet aan de afspraken houden, zegt u dan: Dat is dan maar zo, zelfs als Griekenland uit de euro vertrekt?"
Rutte:
"Dat kan onvermijdelijk zijn. Ik heb altijd gezegd: 'Ja, het kan zo zijn dat Griekenland de eurozone verlaat'. Dat is overigens een besluit van Griekenland. Een van de problemen die we op dit moment hebben, is dat in het hele pact rondom de euro niet is voorzien hoe een land de zone ordelijk kan verlaten. Ik pleit ervoor dat zo'n exit, dus hoe het gaat als zo'n land weggaat, dat dat ordelijk verloopt. Want dat is van groot belang, daar heeft ook een aantal collega's aandacht voor gevraagd. Mijn voorkeur heeft het, absoluut, dat Griekenland erbij blijft, want dat is ook in ons belang, voor de stabiliteit van de hele zone. Maar de zone is nu zo stabiel dat ik vind: afspraak is afspraak, als Griekenland meer geld nodig blijkt te hebben, een groot derde steunpakket, dan stopt het een keer."
Grijzen:
"Dus, u staat hier ook als premier. Deze mogelijkheid kan zich aandienen binnen deze maand, dat dit gebeurt. U zegt afspraak is afspraak, en als een vertrek onvermijdelijk is, dan kan het. Ik wil het niet, maar het kan. Houdt u woord?"
Rutte:
"Ik houd woord, het antwoord is ja, op uw eerdere vraag ook, waarbij het zo is dat twee jaar geleden, toen de eurocrisis uitbrak, er allemaal problemen waren die we allemaal moesten oplossen. Er waren geen noodfondsen, we hadden op dat moment Ierland en Portugal in de problemen, de banken waren in de problemen, en we hadden ook niet het door Nederland bereikte akkoord in Europa over streng begrotingstoezicht. Die dingen zijn er nu allemaal. Dat betekent dus dat een ordelijk vertrek van een land mogelijk is, maar niet wenselijk. Maar het is nu mogelijk, en zoals ik eerder zei tegen de heer Samsom - dat was mijn bezwaar ook tegen zijn stellingname - ik wil niet dat de Griekse premier terugvalt in zijn bureaustoel en denkt, oh, Rutte, of Samsom, of Roemer lost het wel op. Dat is onverstandig."
Grijzen:
"Maar mijnheer Rutte, u zegt hier, in Carré, afspraak is afspraak, en ik houd woord. Als de afspraak niet wordt nagekomen, dan Griekenland uit de euro."
Rutte:
"Zo is het, althans dan moet Griekenland zelf beslissen wat ze gaan doen."