Nederland

EU kost werkende Nederlander 450 euro per jaar

26 november 2012 19:52 Aangepast: 27 november 2012 07:16

Werkende Nederlanders betalen gemiddeld elk jaar 454,60 euro aan de EU. Alleen Oostenrijkers zijn nog duurder uit. Dat heeft RTL Nieuws uitgerekend op basis van cijfers van het Europees Parlement.

Werkende Oostenrijkers betalen per jaar netto 606,40 euro aan Europa. In Luxemburg zijn ze het goedkoopst uit: iedere werkende Luxemburger krijgt 5.584,50 euro terug van Europa.

Subsidies en administratie

Voor de EU-begroting in 2011 is de standaard bijdrage van een land opgeteld bij het netto bedrag dat een land aan de EU afdraagt voor landbouwheffingen en douanerechten. Daar is vervolgens het bedrag van afgetrokken dat weer terugvloeit naar de lidstaten in de vorm van subsidie en administratieve uitgaven.

In de landen waar werkenden netto 'geld terugkrijgen' van Europa wordt vooral geprofiteerd van subsidies. België en Luxemburg krijgen veel geld terug van de EU in de vorm van huur. In die landen zijn de bestuursorganen van de EU gevestigd. In Brussel zit het parlement en in Luxemburg het Europese Hof.

De standaardbijdrage aan Brussel is gebaseerd op het Bruto Nationaal Inkomen van het land. Dat verschilt dus per land.

* In België en Luxemburg zitten de bestuursorganen van de EU. Omdat Luxemburg een klein land is, krijgen de werkende inwoners dus gemiddeld relatief veel terug.

RTLNieuws.nl
`