Ga naar de inhoud
Nederland

'Pepermuntjes verhogen veiligheid op de weg'

Er zouden gratis pepermuntjes uitgedeeld moeten worden omdat dit de veiligheid in het verkeer kan verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

"Geuren, kleuren, geluid, beelden en temperaturen bepalen mede onze stemming en gedrag. Ook op het terrein van verkeer en vervoer beginnen we daar langzaam grip op te krijgen en kunnen we daar ons voordeel mee doen", stellen onderzoekers in De Telegraaf.

De geur van pepermunt en kaneel zou mensen alerter maken. Zo dragen de geuren bij aan een verhoogde reactiesnelheid en verbeterd geheugen.

Onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen bevestigt deze conclusie, schrijft de krant. Proefpersonen met pepermuntgeur in de auto bleken minder hard te rijden. Ook het gedrag van treinreizigers kan beïnvloed worden door geur: tijdens een experiment in een treincoupé zorgde een bakje allesreiniger met citroengeur ervoor dat mensen 32 procent minder afval achter lieten, omdat de geur van citroen geassocieerd wordt met schoon.

Bron: RTLNieuws.nl