Nederland

Rauw etende Tom wordt niet uit huis geplaatst

28 december 2012 10:59 Aangepast: 28 december 2012 17:40

Tom Watkins, de 15-jarige jongen uit Amsterdam die alleen rauw voedsel eet, gaat in het nieuwe jaar erkend onderwijs volgen en wordt dus niet uit huis geplaatst. Dat hebben Tom, zijn moeder en aantal betrokken partijen afgesproken.

De afgelopen maand was Tom veel in het nieuws naar aanleiding van een documentaire. De moeder wil dat haar zoon alleen rauw voedsel eet.

Ze houdt hem van school weg om naar eigen zeggen pestgedrag te voorkomen. Ze geeft hem thuis les, maar heeft daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.

Onderwijs via de Wereldschool

Bureau Jeugdzorg startte begin december een spoedprocedure om Tom uit huis te plaatsen. Nu Tom vanaf 7 januari onderwijs gaat volgen via de Wereldschool en leerling is van het Geert Groote College Amsterdam, is die spoedprocedure stopgezet.

Onderwijs via de Wereldschool maakt het mogelijk dat Tom zowel in Groot-Brittannië als in Nederland onderwijs kan volgen. Dit is belangrijk omdat Tom met zijn moeder in het lopend schooljaar ook geregeld bij zijn broer en vader in Groot-Brittannië zal zijn.

Tom blijft thuis onderwijs krijgen. "Maar nu dus met erkend lesmateriaal tot aan de zomervakantie", zegt de moeder van Tom tegen RTL Nieuws.

Rauwe groeten, fruit en noten

Tom ging de afgelopen jaren niet meer naar school omdat hij daar zou worden gepest om zijn dieet. Bovendien verkocht de schoolkantine niet het gewenste voedsel. Tom en zijn moeder eten onder meer rauwe groenten, fruit, noten, zaden, crackers, chocolade en smoothies.

Volgens hen is het ongezond om verhit, gebakken of gekookt voedsel te eten, waaronder ook vlees en zuivel. Onlangs werd er een documentaire uitgezonden over de levensstijl van Tom en zijn moeder. Daarin meldde een kinderarts dat Tom ondervoed zou zijn. Toen Bureau Jeugdzorg met een uithuisplaatsing dreigde, besloot Tom onder te duiken.

Blij met de oplossing

In een persbericht zegt Kinderombudsman Marc Dullaert dat alle partijen blij zijn met de oplossing. "Ik juich het toe dat er een oplossing is gekomen, die aansluit bij de wensen en behoeften van Tom."

Volgens de Kinderombudsman heeft ieder kind volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind het recht om op te groeien bij zijn ouders én recht op onderwijs. "Met deze oplossing komen alle partijen hieraan tegemoet."

Verder wil de Kinderombudsman niets kwijt over de zaak. Ook Bureau Jeugdzorg, Tom zelf en zijn moeder willen niet reageren op het besluit. Eerder zei Tom in een interview met RTL Nieuws dat hij thuis les wil krijgen en thuis wil blijven wonen. "Het is niet voor mijn bestwil om uit huis geplaatst te worden."

Het hele interview met Tom en zijn moeder:

'Jeugdzorg wil schikking over rauw etende Tom'Jeugdzorg zwijgt over situatie Tom WatkinsJeugdzorg: rauw etende Tom terug naar schoolTom ondergedoken voor Bureau Jeugdzorg

RTLNieuws.nl
`