Nederland

Bezuinigen op energie met eigen windmolen

25 december 2012 21:15 Aangepast: 25 december 2012 21:23

Het is een van de grootste 'crowdfunding' projecten ter wereld: 5500 mensen investeren samen 7 miljoen euro om twee windmolens te kopen op het Groningse platteland. Met die windmolens gaan ze vanaf 1 januari hun eigen energie opwekken.

Investeren in windenergie werkt als volgt: je koopt een aantal kleine stukjes molen, zogenoemde winddelen. De hoeveelheid stroom die daarmee wordt opgewekt, wordt in mindering gebracht op de stroom die je thuis verbruikt. Daardoor valt de energierekening een stuk lager uit.

Delen in de wind

Alle stroom opgewekt door de windmolen wordt verdeeld over alle Winddelen. Gemiddeld zal een Winddeel 500 kWh opleveren (1/7 van het verbruik van een gemiddeld huishouden) maar als het een jaar 10 procent harder waait, dan levert een Winddeel 550 kWh op.

De Windcentrale zette eind juni dit jaar twee windmolens in Delfzijl 'te koop'. Harm Reitsma van de Windcentrale zegt dat eind oktober alle 20.000 winddelen al waren verkocht. 5600 mensen kochten ze voor 351 euro per stuk. Dat levert bij elkaar 7 miljoen op. Er is een wachtlijst voor het project. Daarom wordt nu gezocht naar nieuwe windmolens.

RTLNieuws.nl
`