Nederland

Veroordeelde crimineel krijgt gewoon uitkering

23 december 2012 17:32 Aangepast: 23 december 2012 20:18

Gezochte criminelen kunnen door gebrek aan controle bij een groot aantal gemeentes gewoon een bijstandsuitkering krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Het gaat om veroordeelden die zich moeten melden voor een gevangenisstraf, maar zich schuilhouden en zo hun straf ontlopen. Na vragen hierover van RTL Nieuws heeft het ministerie van Sociale Zaken gemeentes aangespoord om onmiddellijk actie te ondernemen.

15.000 veroordeelden lopen vrij rond

15.000 veroordeelde criminelen lopen vrij rond, terwijl ze in de cel zouden moeten zitten. Sinds 2011 moeten uitkeringsinstanties een uitkering voor een veroordeelde crimineel stopzetten. Het zogeheten Inlichtingenbureau in Utrecht stuurt elke maand de namen van die groep in een nieuwsbrief naar gemeentes.

De gemeentes moeten dan een eventuele bijstandsuitkering stopzetten totdat de veroordeelde zijn straf heeft uitgezeten. 80 gemeentes hebben zich echter helemaal niet opgegeven voor die nieuwsbrief en krijgen die dus ook niet.

"De kans is levensgroot dat er heel wat uitkeringsgeld verdwenen is in zakken van mensen die eigenlijk in de gevangenis thuishoren", aldus RTL Nieuws-verslaggever Siebe Sietsma. Gisteren al meldde RTL Nieuws dat verdachte en veroordeelde criminelen zonder problemen aan een paspoort kunnen komen. Honderden van hen staan namelijk niet op een lijst die moet voorkomen dat ze aan een reisdocument komen.

71 uitkering stopgezet in Rotterdam

Welke 80 gemeentes de nieuwsbrief niet ontvangen wil het Inlichtingenbureau niet zeggen. Rotterdam krijgt hem wel en zet jaarlijks 71 uitkeringen stop van voortvluchtige criminelen.

Wethouder Sociale Zaken Marco Florijn in Rotterdam: "Dan moet je rekenen op 71 keer 14.000 euro per jaar, dus dat zijn echt forse bedragen. En dan is dat alleen Rotterdam, nog niet eens landelijk."

Alleen al voor Rotterdam gaat het dus om 1 miljoen euro per jaar aan onterecht ontvangen uitkeringen. Na vragen hierover van RTL Nieuws spoort het ministerie van Sociale Zaken de 80 gemeentes aan om actie te ondernemen.

Geld terugvorderen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken: "Er is hen verteld dat volgens de wet mensen die in de gevangenis zouden moeten zitten geen bijstandsuitkering horen te krijgen." Klijnsma vraagt de 80 gemeentes ook om onterecht uitbetaalde uitkeringen terug te vorderen. Om hoeveel mensen en geld het gaat weet zij niet.

De VVD in de Tweede Kamer wil daarbovenop dat gemeentes alerter handelen als een veroordeelde crimineel zich aan de balie meldt. Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen : "Op het moment dat je dat constateert, lijkt het me logisch dat de politie even daarvan op de hoogte wordt gebracht, zodat die persoon ingerekend kan worden."

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`