Nederland

Vrouw gaat meer betalen voor overlijdensrisicoverzekering

21 december 2012 15:37 Aangepast: 21 december 2012 17:07

Verzekeraars mogen geen onderscheid meer maken tussen mannen en vrouwen. Dat heeft de hoogste Europese rechter bepaald. En dat is juist voor vrouwen een nadeel, want zij gaan door de nieuwe regel tot 40 procent meer betalen voor hun overlijdensrisicoverzekering.

Tot nu toe betalen vrouwen aanmerkelijk minder premie voor dezelfde risicoverzekering dan mannen. Dat komt omdat de levensverwachting van vrouwen hoger is. Maar het Europese Hof vindt dat discriminatie.

Rekenvoorbeeld

De nieuwe regeling gaat vandaag in. Vergelijkingssite Independer maakte een rekenvoorbeeld. Een niet rokende vrouw van 43 jaar wil voor 25 jaar een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die 135.00 euro uitkeert wanneer ze komt te overlijden. Als ze die gisteren bij Generali had afgesloten, betaalde ze daar 335 euro per jaar voor. Vanaf vandaag is het 461 euro per jaar. Dat is een verschil van 126 euro.

Over 25 jaar betaalt ze 11.532 euro. Dat maakt dat ze over de hele looptijd 3150 euro meer aan premie betaalt, berekende Independer.

Sommige premies juist omlaag

Ook bij overlijdensrisicoverzekeringen van Leidsche verzekeringen en Brand New Day moet de vrouw 33 procent tot 37 procent meer premie betalen. Maar er zijn ook aanbieders zijn waarbij de vrouw juist minder premie gaat betalen. Bij OHRA bijvoorbeeld tot wel 22 procent minder.

Gemiddeld genomen betaalt de 43-jarige vrouw uit het rekenvoorbeeld ruim 11 procent meer premie. Voor oudere vrouwen is de premie in het algemeen wat hoger, voor jongere vrouwen lager.

Meestal risicoverzekering bij hypotheek

Volgens Joop Cohen van Independer nemen ongeveer 200.000 mensen per jaar een overlijdensrisicoverzekering. Meestal zijn dat stellen die de verzekering bij een hypotheek nemen. Voor deze vrouwen valt de verandering van de premie relatief mee, omdat ze die samen met hun partner hebben genomen (en dat is meestal een man).

Uit onderzoek van Independer blijkt overigens dat mannen door de nieuwe regels over het algemeen minder betalen, gemiddeld zo’n 10 procent minder. Bij ABN AMRO, SNS Bank en OHRA betalen mannen zelfs 25 procent tot 40 procent minder. Bij de overlijdensrisicoverzekeringen van ASR Verzekeringen en Generali betalen mannen juist tot wel 10 procent meer premie.

Bekijk de nieuwe tarieven bij verschillende verzekeraars Deze regels en wetten veranderen per 1 januari

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore