Ga naar de inhoud
Nederland

70 coffeeshops Amsterdam moeten dicht in 2015

Archieffoto Beeld © ANP

Amsterdam wil het aantal coffeeshops in de stad terugbrengen van 220 naar 150. 70 coffeeshops moeten in 2015 hun deuren sluiten, zo heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan bekendgemaakt.

Van de 70 coffeeshops moeten er 26 dicht in het kader van 'Project 1012', een project om de criminaliteit en de verloedering in het hart van de stad tegen te gaan.

Daar bovenop gaan nog eens 44 coffeeshops dicht omdat ze te dicht bij een middelbare school gevestigd zijn. Deze shops zouden al eerder hun deuren hebben moeten sluiten, maar omdat er onduidelijkheid over landelijk beleid werd hun voortbestaan voorlopig gedoogd. Nu is er duidelijkheid: coffeeshops mogen van het kabinet niet binnen een straal van 250 meter van een school staan. Daarom heeft Van der Laan besloten dat de shops dicht moeten.

Nog 150 coffeeshops over

"Dit leidt tot een afname van circa 70 coffeeshops in 2015. Dat betekent dat er dan nog 150 coffeeshops in Amsterdam zullen zijn", schrijft Van der Laan in een beleidsbrief (.pdf). Volgens de burgemeester moet dit voldoende zijn om de overlast beheersbaar te houden.

Verder komt de stad met een blowverbod voor de jeugd. Vanaf 1 januari mag er niet meer geblowd worden op scholen en mogelijk binnenkort ook niet in speeltuinen. Amsterdam is de eerste gemeente die met zo'n blowverbod instelt.

Blowverbod voor Amsterdamse jeugd'Sterke wiet snel uit coffeeshop verbannen'

Bron: RTLNieuws.nl