Nederland

Zoon grensrechter: Zinloos geweld nooit laatste woord

09 december 2012 17:41 Aangepast: 10 december 2012 07:28

"Lieve papa, je liet je passie stralen over het hele voetbalveld", zei Alain Nieuwenhuizen voor het begin van de stille tocht ter ere van zijn vader Richard. Die werd vorige week mishandeld op het voetbalveld en stierf later in het ziekenhuis.

Alain Nieuwenhuizen kreeg als eerste het woord tijdens de herdenking. "Eén ding was je tegen en dat was een grote mond. Laat staan zinloos geweld", zei Alain Nieuwenhuizen. "We zullen je missen papa. Rust zacht. En laten we één ding onthouden. In Nederland is zinloos geweld nooit het laatste woord."

'Verantwoordelijkheid nemen'

Ook de schoonzus van Nieuwenhuizen, Marquarita Bouch, sprak kort de duizenden mensen toe. Ze bedankte iedereen voor de steunbetuigingen. "Zoiets vreselijks mag nooit meer gebeuren."

We moeten er allemaal wat van leren, we kunnen echt wel wat veranderen. Als wij allemaal onze verantwoording nemen, wordt onze maatschappij weer een betere."

Naast familieleden spraken ook genodigden het publiek toe. "Ongelooflijk en onvoorstelbaar", noemde Michael van Praag, de voorzitter van de KNVB, het overlijden van de grensrechter. "Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, zijn drie zonen, zijn familie en de club."

"Ongelooflijk dat dit op een voetbalveld kan gebeuren. Dat iemand die zijn hobby uitoefent, dat met de dood moet bekopen." Van Praag benadrukte dat voetbal om respect draait en dat mensen die dat niet op kunnen brengen, niet in de sport thuishoren. Ook burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma sprak voor de stille tocht in beweging kwam.

Liveblog: de toespraken en de stille tocht

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore