Nederland

Spekman: wachtgeldregeling politici aanpakken

08 december 2012 12:51 Aangepast: 08 december 2012 13:17

Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA vindt dat zijn partij 'terughoudend' moet omgaan met de wachtgeldregeling. Dat zei hij in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Spekman zei dit naar aanleiding van het vertrek van partijgenoot Co Verdaas als staatssecretaris van Economische Zaken. Verdaas stapte een maand en een dag na zijn aantreden op. Verdaas moest aftreden om een declaratieaffaire in zijn eerdere functie als gedeputeerde in de provincie Gelderland.

De opgestapte Verdaas kan gebruikmaken van twee wachtgeldregelingen. De eerste zes maanden heeft hij recht op 80 procent van het salaris van een staatssecretaris. Daarna heeft hij als oud-gedeputeerde nog recht op 31 maanden wachtgeld.

Versoberen

Spekman wil de wachtgeldregeling voor politici dan ook verder versoberen. Als sociale zekerheid wordt aangepakt, lijkt het hem logisch dat er ook iets gebeurt met deze regeling. "Want als we iets doen met de WW vind ik het ook gerechtvaardigd dat we dat ook zeker voor het wachtgeld doen."

Volgens Spekman was het 'oerstom' wat Verdaas heeft gedaan. De PvdA zal hem echter niet royeren als lid. Verder gaat Spekman nadenken over de mogelijkheid om ook bewindslieden van zijn partij de erecode van de PvdA te laten tekenen. Dat is nu niet het geval. In de erecode wordt een moraal van soberheid en dienstbaarheid bepleit.

Verdaad: ik betaal te veel gedeclareerde bedrag terugVeel vragen Kamer over plots aftreden VerdaasStaatssecretaris Verdaas weg om declaratiegedrag

RTLNieuws.nl
`