Nederland

Miljoenenfraude met persoonsgebonden budget

02 december 2012 19:13 Aangepast: 02 december 2012 20:34

Met persoonsgebonden budgetten in de zorg wordt op grote schaal gefraudeerd. Het gaat mogelijk om tientallen miljoenen euro's. De reden is een gebrek aan controle. Dat blijkt uit onderzoek dat in handen is van RTL Nieuws.

Er was de afgelopen jaren veel te doen over het pgb, het budget dat mensen zelf konden gebruiken om hun eigen zorg te organiseren. Vooral toen het vorige kabinet fors wilde bezuinigen. In het 'Kunduz-akkoord' werden de kortingen op het budget teruggedraaid.

Voor het eerst is er nu grondig onderzoek gedaan naar de fraudegevoeligheid van het pgb. Het onderzoek is uitgevoerd door de voormalige arbeidsinspectie, de FIOD en de politie.

Valse pgb's

Uit het onderzoek blijkt dat malafide zorgbureautjes pgb's aanvragen op naam van mensen die van niets weten. En psychiaters en artsen stellen valse diagnoses, waarna mensen ontrecht een pgb kunnen aanvragen. Turkse psychiaters bijvoorbeeld, die voor miljoenen oplichtten, door gebruik te maken van taalproblemen. Of recent een directrice van een zorginstelling die meer dan 3 miljoen euro moet terugbetalen.

Nauwelijks controle

"Als de cijfers kloppen, dan schrik ik daar behoorlijk van", zegt staatssecretaris Martin van Rijn tegen RTL Nieuws. "Wat mij vooral zorgen baart is dat er bemiddelingsbureaus zijn die er zelf met het geld vandoor gaan."

Op dit moment wordt maar bij 5 procent van de mensen met een pgb intensief gecontroleerd of ze het geld ook echt uitgeven aan zorg. Van Rijn wil dat percentage opschroeven naar minstens 20 procent.

In veel gevallen van pgb-fraude blijkt er ook sprake van uitkeringsfraude, of belastingoplichting. Het Openbaar Ministerie hoopt nog tientallen miljoenen euro's te kunnen terugvorderen bij verdachten. Het onderzoeksrapport wordt deze week naar de Kamer gestuurd.

OM schat ontdekte zorgfraude op 5,6 miljoen'Mogelijk enorme uitkeringsfraude'

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore