Buitenland

Padvinderij VS wil toch homo's toelaten

29 januari 2013 10:15 Aangepast: 29 januari 2013 10:39

Een 'aardverschuiving' bij de padvinderij in de Verenigde Staten: Boy Scouts of America (BSA) overweegt het nationale verbod op de toetreding van homoseksuelen op te heffen. De stichting wil het beleid op dat gebied voortaan overlaten aan de lokale afdelingen.

De opheffing van het nationale verbod zou een dramatische ommekeer zijn voor de 103 jaar oude beweging. Vorige zomer bevestigde Boy Scouts of America nog eens het verbod, ondanks zware kritiek van organisaties voor homorechten en ouders van scouts.

Homo-activisten juichen het besluit toe. Het is een volgende stap in de strijd voor gelijke rechten in de VS, na de doorvoering van homohuwelijken in sommige staten en het eind van het verbod op openlijke homoseksualiteit in het leger.

Veel kritiek

Maar er is ook al veel kritiek op het plan van Boy Scouts of America. Leiders van de Southern Baptists, een christelijke organisatie die homoseksualiteit een zonde vindt, zijn des duivels. Zij dreigen BSA met een boycot.

Het Amerikaanse hooggerechtshof besliste in 2000 nog dat Boy Scouts of America het homoverbod voor zowel jongere als oudere leden mocht handhaven. Maar de laatste jaren is de druk op de organisatie toegenomen om het verbod op te heffen.

Seksueel misbruik

De organisatie lag ook onder vuur voor het geheimhouden van dossiers over seksueel kindermisbruik binnen scouting. In oktober gaf Boy Scouts of America de dossiers over incidenten op dat gebied tussen 1965 en 1980 alsnog vrij.

De Amerikaanse padvinderij telt 2,6 miljoen jeugdleden, waarmee het een van de grootste jongerenorganisaties in de VS is, en 1 miljoen oudere leden.

RTLNieuws.nl/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`