Nederland

'Wachten op lynchpartij door sociale media'

28 januari 2013 15:42 Aangepast: 28 januari 2013 22:06

De kans bestaat dat slachtoffers van een misdrijf of hun familie binnenkort zelf wraak nemen op de daders. De snelle verspreiding van foto’s en persoonsgegevens via sociale media kunnen daartoe leiden.

"Het gevaar voor eigenrichting ligt op de loer", zegt prof. Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Hij reageert daarmee op recente incidenten, waarbij sociale media een rol hebben gespeeld bij het opsporen en aanhouden van verdachten. Beunders doelt onder meer op het rumoer rond de jongeren in Eindhoven en Turnhout, die dankzij Facebook razendsnel met foto, naam en woonplaats bekend werden. Verder verwijst naar de rellen rond Project X in Haren, waar daders snel en herkenbaar in beeld kwamen.

Volgens Beunders sturen minister Opstelten, staatssecretaris Teeven en de media steeds meer aan op de hulp van het publiek. "Tussen de regels door luidt de boodschap aan de daders: Je kunt je maar beter aangeven, want anders zwaait er wat."

Heksenjacht of lynchproblemen

De hoogleraar vreest dat de rechtsgang in het gevaar zal komen door het publiceren van namen en foto's. "Nu begint de vervolging al in de media en dat leidt in de toekomst tot een heksenjacht of lynchproblemen. Opstelten en Teeven moeten beter dan nu duidelijk maken dat burgers zich bewust blijven van hun rol in de rechtsstaat."

Daarnaast wijst hij op de ethische aspecten van toenemende verspreiding van gegevens via sociale media. Beunders: "Die beelden blijven maar rondzwerven op internet. Dat heeft levenslang gevolgen voor de betrokkenen."

Beunders heeft in 2005 en 2011 onderzoek gedaan naar de rol van sociale media als aanvulling op de opsporing. Ook schreef hij voor de politie een toekomstvisie over de ontwikkeling van sociale media.

Hij ziet grote voordelen in grotere betrokkenheid van burgers via digitale lijnen. De politie is het publiek en het publiek is de politie, zo stelt de wetenschapper. Volgens Beunders moet het gebruik van sociale media in de opsporing wel evenwichtig worden bekeken. Het is geen wondermiddel. "Te veel leunen op sociale media is riskant."

De digitale wereld is volgens hem behalve hulpmiddel ook aanjager van criminaliteit en ander ongemak. Hij noemt als voorbeelden oplichting, kinderporno en pesten op internet.

Burgers positief over social media

Uit het weinige onderzoek dat er is naar de relatie tussen opsporing en sociale media, blijkt dat veel mensen de digitale kanalen accepteren als bruikbaar middel. Managementmultinational Accenture hield vorig jaar zomer een steekproef onder gebruikers van sociale media in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Canada en de Verenigde Staten.

Van de ondervraagden gelooft 72 procent dat Twitter, Facebook en andere sociale media kunnen helpen bij het oplossen van misdrijven. Ruim de helft meent dat sociale media de politie op alle terreinen kan helpen. En 47 procent denkt dat waarschuwingen op sociale media misdrijven kunnen voorkomen.

De meeste ondervraagden (81 procent) hebben groot vertrouwen in Facebook als modern recherchemiddel. Websites (50 procent) en Twitter (35 procent) volgen daarna.

ANP / RTL Nieuws

`