Nederland

Toezichthouders faalden bij Vestia

14 januari 2013 16:40 Aangepast: 14 januari 2013 21:51

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Raad van Toezicht hadden eerder kunnen en moeten ingrijpen bij woningcorporatie Vestia. Dat concludeert de commissie-Hoekstra die het financiële debacle bij de woningcorporatie onderzocht.

Vestia raakte vorig jaar in grote financiële problemen door risicovolle renteverzekeringen. De woningcorporatie wankelde met een miljardenschuld op de rand van faillissement. De onafhankelijke commissie-Hoekstra werd vorig jaar ingesteld om deze problemen te onderzoeken.

De commissie heeft een analyse gemaakt van de problemen bij Vestia en deze vergeleken met andere woningcorporaties waar het in de afgelopen periode misging.

Ook toezicht bij andere corporaties faalt

De commissie stelt dat het toezicht niet alleen bij Vestia faalt. Ook bij andere woningcorporaties zou het misgaan: "Er is gebrek aan zelfcorrigerend vermogen - er wordt te laat en onvoldoende ingegrepen."

De commissie oordeelt dat en binnen Vestia te weinig controle was. De Raad van Toezicht en accountant hebben volgens Hoekstra niet opgelet. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken zou te laat hebben ingezien dat er ingegrepen moest worden bij de woningbouwcorporatie.

De belangrijkste conclusies op een rij

De commissie pleit nu voor meer controles bij woningcorporaties. Ook zou er een aparte organisatie moeten komen die ingrijpt bij corporaties als het misgaat.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`