Ga naar de inhoud
Nederland

'Zorreguieta liegt over misdaden regime Videla'

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak liegt Jorge Zorreguieta als hij zegt dat hij niet wist van de moordpartijen en de martelpraktijken van het Videla-regime in Argentinië.

Van Raak zegt dat naar aanleiding van een interview met een vriend van Zorreguieta in de Volkskrant. "Natuurlijk was Jorge Zorreguieta op de hoogte. We wisten allemaal van die verdwijningen," aldus Mario Cadenas Madariaga, die de voorganger was van de vader van Máxima op het ministerie van Landbouw.

Voor de rechter

De SP-parlementariër zegt te zijn geschrokken van het interview. "Vooral omdat ook op het ministerie een cultuur heerste van extremisme, racisme en geweld," aldus Van Raak. Hij vindt dat Zorreguieta zo snel mogelijk voor de rechter moet verschijnen in Argentinië. "Het is tijd dat hij openheid van zaken geeft," vindt Van Raak.

Ook in Nederland is Zorreguieta aangeklaagd. Van Raak vindt dat het Openbaar Ministerie serieus moet kijken naar de beschuldigingen tegen Máxima's vader.

Voor het eerst tegengesproken

Als staatssecretaris haalde Madariaga Maxima's vader destijds naar het ministerie van Landbouw, waar Zorreguieta hem eind jaren zeventig opvolgde in de regering van dictator Videla. Zorreguieta zelf heeft altijd gezegd pas later van de martelingen en verdwijning van politieke tegenstanders te hebben gehoord. Het is voor het eerst dat iemand uit zijn directe kring dat tegenspreekt.

Tijdens de militaire dictatuur van Videla zijn 10.000 mensen gedood. Vele tegenstanders van het regime zijn gemarteld. Vanwege zijn verleden is Zorreguieta niet aanwezig op de kroning van Willem Alexander op 30 april.

Bron: RTLNieuws.nl