Ga naar de inhoud
Nederland

Bejaardenhuis dreigt te verdwijnen

Door de plannen van het kabinet dreigen verzorgingshuizen op korte termijn te verdwijnen. Dat meldt Nieuwsuur op basis van een schatting van adviesbureau Berenschot. Het kabinet geeft mensen steeds minder recht op een plek in een zorginstelling, want het is te duur.

Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat het laatste verzorgingshuis in 2020 de deuren sluit. In totaal moeten alle 800 verzorgingshuizen verdwijnen. Inmiddels staan er al verzorgingshuizen leeg. Ook worden nieuwbouwprojecten op het laatste moment afgeblazen.

Wine te Meerman van Berenschot:"Je ziet nu wat we de komende jaren veel meer gaan zien. Ik denk dat veel mensen nog niet beseffen hoe ingrijpend dit beleid is. De gevolgen zijn volgens mij niet goed genoeg doordacht. Het gaat iets te drastisch. Het gaat iets te snel."

Veel lege kamers

Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Volgens het kabinet kan dit met hulp van thuiszorg of mantelzorgers als familie, buren en vrienden. Alleen als iemand intensieve verzorging nodig heeft, kan die in een verpleeghuis worden opgenomen. Verpleeghuizen voor mensen die intensieve zorg nodig hebben vanwege ernstige beperkingen of zware dementie blijven dus bestaan.

Ook Harry Rietveld, directeur van woningbouwcorporatie Stichting Ouderenvesting Rotterdam vreest dat veel verzorgingshuizen straks de deuren moeten sluiten. "Met dit kabinetsbeleid krijg je lege kamers. Organisaties gaan forse verliezen lijden, want het personeel is nog wel aanwezig. En de huren moeten ook betaald worden. Die verzorgingshuizen gaan gewoon failliet."

Zelf huur betalen

Ouderen die nog wel beschermd willen wonen, moeten voortaan zelf huur gaan betalen. Kamers in verzorgingshuizen kunnen bijvoorbeeld verhuurd worden. Maar volgens directeur Rietveld is dat erg lastig. Naast de kleine kamers waar een lagere huur voor gevraagd kan worden, zijn er ook de grote gemeenschappelijke ruimtes. Die moeten betaald worden uit de huuropbrengsten. In dat geval worden de huren voor de kamers weer veel te hoog.

RTLNieuws.nl