Nederland

Poch: Ik wist niets van dodenvluchten

18 februari 2013 16:57 Aangepast: 18 februari 2013 17:29
Julio Poch

Oud-Transaviapiloot Julio Poch staat in Argentinië terecht in het megaproces over de dodenvluchten, waarbij tegenstanders van de militaire dictatuur in zee werden gegooid. Tijdens zijn openingsverklaring zei hij dat hij niets wist van de beruchte vluchten.

Poch wordt door de Argentijnse justitie verantwoordelijk gehouden voor 27 slachtoffers. De piloot heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de dodenvluchten. Tijdens de zitting zei hij dat hij er pas later over had gelezen.

Volgens Poch is het vinden van de daders niet het doel van het megaproces. "Rechters en aanklager zoeken daders, niet de waarheid. Dat doet me zeer en maakt me verdrietig," zei hij.

'Logboeken tonen onschuld aan'

De voormalige Transavia-piloot was tijdens het militaire regime (1976-1983) in Argentinië piloot bij de luchtmacht. Poch wil tijdens het proces een analyse van zijn logboeken inbrengen, die hem zouden vrijpleiten. Uit dat onderzoek zou blijken dat Poch een drukbezet jachtvlieger is geweest en dat hij de tijd niet zou hebben gehad het soort toestel te leren vliegen dat werd ingezet voor de dodenvluchten.

In het zogenoemde ESMA-proces staan in totaal bijna 70 verdachten terecht. Poch werd op 22 september 2009 in Spanje opgepakt. Hij stond toen op het punt vanuit Valencia terug naar Nederland te vliegen, de laatste vlucht voor zijn pensioen. Spanje leverde hem vervolgens uit aan Argentinië.

Knoops blij met steun voor vrijlating PochPoch verdacht van dumpen nonnen in zeePoch angstig voor de rechterKnoops: Poch niet betrokken bij 'vluchten des doods'De Dodenvluchten in de Vuile Oorlog

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`