Ga naar de inhoud
Nederland

Typisch Nederlands: wonen in rijtjeshuis

In geen enkel ander Europees land woont een groter percentage van de bevolking in een rijtjeshuis dan in Nederland. Ruim zes op de tien Nederlanders woont in een rijtjeswoning. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de databank van de Europese Unie (EU).


Alleen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn rijtjeshuizen vergelijkbaar populair; ook daar woont zo'n 60 procent van de bevolking in een tussenwoning.

Vrijstaande woningen en flatwoningen komen daarentegen juist een stuk minder voor in Nederland. Nog geen 20 procent van de Nederlanders woont in een flat en dat is vrij laag binnen de EU.

Er zijn landen, zoals Ierland en Noorwegen, waar dat percentage nog lager is, maar in de meeste landen wonen relatief veel meer mensen in een appartement in een flat. De hoogste percentages zijn te vinden in het voormalige Oostblok, met Letland als koploper (65,4 procent).

'Rijtjeswoning deel van cultuur'

''Een rijtjeswoning is deel van onze cultuur. Er is wel markt voor appartementen in flats, maar veel mensen willen toch graag een woning met een tuintje. Dat is het referentiekader", legt Kees Dol uit. Hij werkt bij het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, dat zich richt op wonen en bouwen. Volgens Dol willen veel mensen eengezinswoningen, die vaak ruimer zijn dan appartementen in een flat. ''De flats in Nederland zijn vaak niet heel ruim."

Overigens zijn voor Ierland geen cijfers over 2011 bekend, dus gebruikten we in bovenstaande tool voor Ierland de cijfers uit 2010.

Bron: RTLNieuws.nl/ANP