Nederland

NL Alert werkt op groot deel telefoons niet

04 februari 2013 11:53 Aangepast: 04 februari 2013 17:34

Tegelijk met de gebruikelijke sirene is vandaag de NL Alert getest: een berichtje op mobiele telefoons dat moet waarschuwen voor noodsituaties. Maar de overgrote meerderheid van de smartphonegebruikers in Nederland heeft het bericht niet ontvangen.

Het bereik is nu meer dan 50 procent, meldt een woordvoerder bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op onder meer iPhones en Nokia Lumia-telefoons werkt de NL Alert niet. Samsung Galaxy-lijn, HTC's Android-toestellen en Sony Xperia-smartphones ondersteunen de dienst wel, ook al zit NL Alert-ondersteuning niet standaard in Android.

Slechts 20 procent van smartphones

Volgens de techwebsite Tweakers is het bereik van smartphone echter nog minder, slechts 20 procent. De overheid is al enkele jaren met het systeem bezig en had verwacht dat meer fabrikanten de technologie zou ondersteunen.

NL Alert is een aanvulling op de bekende sirene, die aangeeft dat je naar binnen moet gaan en ramen en deuren moet sluiten bij een noodsituatie. Maar er zijn ook situaties waar je beter niet naar binnen kunt gaan, zoals bij explosiegevaar of overstromingen. Het voordeel van NL Alert is dat er in het bericht kort staat wat er aan de hand is en wat je moet doen.

'Cell-broadcast'

NL Alert werkt niet met sms-berichten, maar met 'cell broadcast', vergelijkbaar met radiosignalen. De tekstberichten worden verzonden via de zendmasten van de mobieletelefoonaanbieders naar mensen die hun mobiele telefoon aan hebben en in het werkingsgebied van de mast verblijven. Kijk hier of de NL-Alert op jouw toestel werkt.

Over enkele weken moet uit een peiling blijken hoeveel mensen het controlebericht hebben ontvangen. De evaluatie moet ook duidelijk maken wat de verzendduur is van het aantal geactiveerde zendmasten. Begin mei en begin november worden nog een keer controleberichten uitgestuurd. Mensen die deze ontvangen hoeven verder niets te doen.

Krijg jij rampberichten op jouw mobiel; vijf vragen over NL Alert

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore