Nederland

Woede over 'idioot' salaris topman SNS

01 februari 2013 19:13 Aangepast: 01 februari 2013 21:05

SP en PVV zijn woedend over het salaris van de nieuwe SNS-topman Gerard van Olphen. Hij gaat 550.000 euro per jaar verdienen. Een 'bescheiden beloning' vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

"Idioot dat het zo hoog is. In het verleden hebben heel veel dure mensen bij de banken er een potje van gemaakt", vindt Arnold Merkies, SP-Tweede Kamerlid.

Krankzinning hoog

"Rutte is echt de weg kwijt als hij 550.000 euro niet te veel vindt", stelt PVV-leider Geert Wilders. "Hij pakt de gewone Nederlander van alle kanten met belastingverhogingen en spekt een bankdirecteur met een krankzinnig hoog salaris. Onacceptabel."

Volgens Merkies kan deze klus ook voor een ministerssalaris, "toch een heel behoorlijk bedrag", worden geklaard. "Deze man gaat voor de overheid werken. Als dit niet voor een ministerssalaris kan, betekent dat dan dat je ook moet gaan twijfelen aan de kwaliteit van de ministers? Dit enorme bedrag is volledig niet in verhouding."

'Bescheiden beloning'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën noemde het salaris van Van Olphen eerder vandaag 'een bescheiden beloning'. Dijsselbloem wijst erop dat het bedrag al 'fors lager' is dan Van Olphens voorganger Ronald Latenstein. Met de nationalisatie van SNS moest de top van de bank-verzekeraar opstappen.

Ook premier Mark Rutte vindt het salaris van Van Olphen niet te veel: ''Als je kijkt naar de sector en wat hij verdient en als je het ook vergelijkt met andere banken dan is het in absolute termen heel veel geld. Het is ongeveer drieënhalf keer zoveel als ik verdien. Het is tegelijkertijd veel geld maar wel maar in lijn wat in de sector betaald wordt.''

Discussie over het salaris van de nieuwe topman noemde Rutte 'idioot': ''Als je dit niet doet, dan krijg je niet de goede mensen. Dan krijg je goedkoop, duurkoop.''

Kabinet nationaliseert SNS Reaal

Het kabinet nationaliseerde SNS Reaal voor 3,7 miljard euro, maakte minister Jeroen Dijsselbloem vanochtend bekend. Anders was de bank-verzekeraar onherroepelijk failliet gegaan, zei Dijsselbloem. SNS kwam in de problemen door de grote verliezen bij de vastgoedtak Property Finance.

Koortsachtig overleg met verschillende partijen leidde niet tot een oplossing. In de afgelopen 2 weken werd 2,3 miljard euro aan spaargeld weggehaald en dreigde er een bankrun, zei Dijsselbloem. Dat liet hem geen andere keus dan de bank volledig nationaliseren.

Geld kwijt

De huidige aandeelhouders en eigenaren van achtergestelde leningen zijn hun geld kwijt, maar waren dat sowieso ook geweest als SNS failliet was gegaan. Zij hebben bewust risico's genomen, zei de minister.

Vijf vragen over jouw geld bij SNS Asscher: Dure redding SNS zware tegenvaller Tijdlijn: SNS al sinds uitbreken kredietcrisis in problemen Financieel Topman Achmea gaat SNS leiden DNB: Miljarden spaargeld weggehaald bij SNS SNS Reaal volledig genationaliseerd Top SNS Reaal treedt terug

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore