Nederland

Vijf maanden cel voor waxinelichtgooier

01 februari 2013 13:47 Aangepast: 01 februari 2013 15:13

Erwin L., de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, heeft vijf maanden cel gekregen. Volgens het gerechtshof in Den Haag heeft hij de koningin beledigd.

Daarnaast acht het hof bewezen dat Erwin L. prins Willem-Alexander en prinses Máxima heeft beledigd, en de Gouden Koets heeft beschadigd. Hij is vrijgesproken voor een poging tot mishandeling van de lakeien, die naast de koets liepen.

Volgens het hof heeft de man 'door tijdens een publiek optreden de genoemde leden van het Koninklijk Huis op deze wijze te bejegenen hun waardigheid aangetast'. Dat heeft het hof zwaar laten meespelen bij het bepalen van de straf.

Omdat zijn voorarrest langer heeft geduurd dan de opgelegde straf, blijft hij op vrije voeten. L. heeft in totaal bijna twee jaar vastgezeten.

Man is toerekeningsvatbaar

De rechtbank veroordeelde Erwin L. eerder tot opname in een psychiatrisch ziekenhuis., maar hij ging daartegen in beroep. Het hof vindt de man nu wel toerekeningsvatbaar. Als reden voor zijn actie gaf hij op dat koningin Beatrix volgens hem onrechtmatig op de troon zit.

De man zat al maanden in de cel voor het gooien van het voorwerp. Hij werd vorig jaar vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep, maar belandde vlak voor Prinsjesdag 2012 weer enige tijd in de cel. Hij had toen de voorwaarden voor zijn voorlopige vrijlating overtreden.

'Waxinelichtgooier had waanideeën'Voorwerp naar Gouden Koets gegooid

RTLNieuws.nl / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`