Nederland

PvdA-congres stemt tegen illegaliteitsverbod

27 april 2013 16:41 Aangepast: 27 april 2013 17:17

Het PvdA-congres heeft zich uitgesproken tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, die is afgesproken in het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Het congres stemde met een grote meerderheid voor de motie van Sander Terphuis, die stelde dat strafbaarstelling van illegaliteit leidt tot een inhumaan vreemdelingenbeleid. Terphuis kreeg een staande ovatie na zijn pleidooi voor het congres.

De motie roept partijleider Samsom en de Tweede Kamerfractie van de PvdA op om alles te doen om te zorgen dat een wet voor de strafbaarstelling van illegaliteit niet wordt aangenomen in de Tweede Kamer.

Terphuis vluchtte zelf in de jaren negentig vanuit Iran naar Nederland en verbleef hier enige maanden in de illegaliteit op een onderduikadres. "Over mensen sluit je geen compromissen", zei hij in zijn pleidooi. Terphuis nam na zijn naturalisatie een Hollandse naam aan.

Terphuis was blij na de stemming. "Dit is een signaal dat het echt speelt binnen de PvdA. Dit is ononderhandelbaar en raakt aan onze waarden en principes."

'Zwaar op de maag'

De partijtop had de motie van Terphuis afgewezen, omdat de PvdA moet staan voor zijn handtekening onder het regeerakkoord, waar het PvdA-congres vorig najaar overigens ook mee instemde.

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman gaf eerder vandaag toe dat de strafbaarstelling van illegaliteit hem 'zwaar op de maag' ligt. "Dat vind ik ook gruwelijk." Hij is trots dat alle PvdA'ers dat vinden, maar dat neemt wat hem betreft niet weg dat het PvdA-congres vorig jaar november heeft ingestemd met het regeerakkoord en zich aan de afspraken wil houden.

RTLNieuws.nl/ANP
`