Ga naar de inhoud
Nederland

Weekers verhult 'grootschalige' fraude

De Bulgaarse fraude met huur- en zorgtoeslagen lijkt veel grootschaliger dan staatssecretaris Weekers (Financiën) gisteren aan de Tweede Kamer meldde. Dat blijkt uit geheime documenten die in handen zijn van RTL Nieuws.

Volgens politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en een inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken vindt die fraude veelvuldig en op grote schaal plaats in meerdere Nederlandse steden, zo blijkt uit vertrouwelijke documenten. Er wordt zelfs gesproken van een 'landelijk' karakter. Ook zijn het niet uitsluitend Bulgaren die op deze wijze frauderen.

In de media sprak Weekers tot dusver van 'een incident', waarvan hij tot zijn ongenoegen niet op de hoogte was gesteld door zijn 'eigen' Belastingdienst. In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Weekers alleen over 'deze specifieke zaak' in Rotterdam, waarbij inmiddels twee verdachten zijn gearresteerd. In de Tweede Kamer werd eerder opheldering gevraagd over wat alle andere betrokken instanties en ministeries wisten.

Betrokkenen: grootschalige fraude

De documenten van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Rotterdam-Rijnmond die RTL Nieuws vandaag publiceert, werpen een ander licht op de affaire. In een onderzoek naar mensenhandel dook de nieuwe vorm van 'Bulgaarse fraude' op. Volgens alle betrokkenen gaat het om grootschalige fraude en bleek ook dat die niet alleen in Rotterdam plaatsvond.

Citaten uit het rapport:

Ook in andere steden

Uit de stukken, die dateren van de eerste helft van 2012, blijkt dat OM en politie expliciet navraag deden bij de Belastingdienst en de Inspectie SZW (die valt onder het ministerie van Sociale Zaken). Die blijken op dat moment al op de hoogte te zijn van de toeslagenfraude en geven desgevraagd aan: "De fraude en het misbruik beperken zich niet tot Rotterdam, maar vinden ook in andere steden in Nederland plaats. Dit is bevestigd door de Belastingdienst en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid."

 

In de stukken die de politie opstelt in het opsporingsonderzoek wordt dezelfde conclusie getrokken. "Een indicatie van de omvang van de fraude, landelijk gezien, lijkt niet te geven, maar lijkt zeer omvangrijk te zijn." Tot slot waarschuwt de politie: "Tevens dient er rekening te worden gehouden met een aanzuigende werking doordat anderen de werkwijze overnemen."

Gisteravond kondigde CDA-Kamerlid Omtzigt aan dat hij staatssecretaris Weekers om een reeks documenten gaat vragen. Hij deed dat naar aanleiding van de onthulling van RTL Nieuws dat ambtenaren van Weekers woedend zijn op hun politieke baas. Zij zeggen dat zij voortdurend hebben gewaarschuwd voor fraude met toeslagen, en dat Weekers niet de waarheid spreekt. De staatssecretaris zegt dat hij dat beeld niet herkent.

Vertrouwelijk document RIEC

Bron: RTLNieuws.nl