Nederland

Moszkowicz advocaat af? Negen vragen over tuchtzaak

22 april 2013 11:28 Aangepast: 22 april 2013 12:35

Het Hof van Discipline doet vandaag uitspraak in de zaak tegen Bram Moszkowicz. Het Hof bepaalt of de topadvocaat ooit nog zijn vak mag uitoefenen. Wat is er precies gebeurd en wat zijn de gevolgen? Negen vragen over de zaak-Moszkowicz.

1. Wat gebeurt er vandaag?

Het Hof van Discipline, de hoogste tuchtrechter, behandelde op 20 februari het hoger beroep dat Moszkowicz heeft ingediend naar aanleiding van zijn levenslange schorsing. "Ik hoop dat ik gelouterd mijn werk, mijn passie kan blijven uitoefenen", zei Moszkowicz toen. Vandaag beslist het Hof of Moszkowicz advocaat kan blijven.

2. Waarom is hij door de Raad van Discipline levenslang geschorst, of met andere woorden 'van het tableau geschrapt'?

Hij heeft volgens de tuchtrechter 'stelselmatig diverse regels overtreden'. Zo zou hij 'de belangen van cliënten ernstig hebben verwaarloosd' en zich aan 'het wettelijk toezicht hebben onttrokken'.

Moszkowicz zou vele duizenden euro's aan contant geld hebben aangenomen, zonder dat te melden bij de deken (zoals is voorgeschreven als het om bedragen gaat groter dan 15.000 euro), voorschotten van cliënten niet hebben terugbetaald, slechte rechtsbijstand hebben verleend en te weinig gedaan hebben om zijn vakkennis op peil te houden en zijn administratie niet op orde hebben.

De Raad oordeelde dat zes klachten tegen Moszkowicz gegrond zijn en achtte het 'niet verantwoord' dat hij nog 'een praktijk uitoefent'.

3. Mag Moszkowicz nu geen advocaat meer zijn?

Op dit moment nog wel, omdat hij in hoger beroep is gegaan. Als ook het Hof hem levenslang schorst, mag hij geen advocaat meer zijn. Zelf zegt Moszkowicz daarover in het AD: "Het is heel moeilijk vooruitkijken, maar als ze me inderdaad schrappen, zal ik op mijn 52ste een andere baan moeten zoeken - ik heb werkelijk geen idee waar."

4. Wat heeft Moszkowicz nog meer gedaan, behalve in hoger beroep gaan, om te voorkomen dat hij levenslang geschorst wordt?

Hij voerde een waar charmeoffensief in de media. Zo zei hij in Het Parool: "Waar ik objectief gezien fout heb gezeten, zoals door geen cursussen te doen en jaarrekeningen te laat in te leveren, betreur ik dat" en verder: "Ik zal ook beloven dat ik in de toekomst wél met de deken zal overleggen als cliënten contant willen betalen."

5. Wie zitten in het Hof van Discipline en wat doen ze?

Het Hof bestaat uit vijf leden: drie rechters (een van hen is voorzitter) en twee advocaten. Het Hof beoordeelt opnieuw, na het oordeel van de Raad, of de klachten tegen hem gegrond zijn. Als het Hof de klachten geheel of gedeeltelijk gegrond acht, bepaalt het Hof vervolgens welke maatregel het oplegt.

6. Om hoeveel zaken gaat het?

Het Hof heeft zes zaken behandeld, om te beginnen met die van de Deken van de Amsterdamse orde van advocaten Germ Kemper. Hij is de zaak tegen Moszkowicz bij de raad begonnen. Saillant detail: Moszkowicz heeft hem rond de vorige zitting vergeleken met 'de trainer van FC Knudde'.

Er zijn ook vijf andere zaken van klagers behandeld. Daarin kregen de partijen (de klager en/of de Deken) gelegenheid hun standpunten toe te lichten.

7. Hoe groot is de kans dat Moszkowicz straks levenslang wordt geschorst?

Dat is de grote vraag. Ex-deken Meindert Doornbos zegt daarover in het NRC dat de kans groot is dat ook het Hof een levenslange schrapping oplegt. "Als de feiten die de Raad van Discipline vaststelde, niet nadrukkelijk veranderen, zal de schrapping gehandhaafd blijven."

Doornbos is overigens niet onpartijdig: hij is de raadsman van een van de klagers in deze zaak. Het gaat om een ex-cliënt van Moszkowicz die beweert dat de advocaat 20.000 euro van hem, zonder daar een kwitantie voor te geven, in eigen zak heeft gestoken.

8. Wat voor andere straf zou hij kunnen krijgen?

Als het Hof hem een lichtere straf oplegt, kan hij voor maximaal een jaar worden geschorst.

9. Komt het vaak voor dat een advocaat levenslang wordt geschorst?

In 2011 oordeelde het tuchtcollege vier keer dat een advocaat moest worden geschrapt van het tableau en in 2010 was dat twee keer.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore