Nederland

Niet alle scheefhuurders krijgen huurverhoging

19 april 2013 17:05 Aangepast: 19 april 2013 17:34

Het lukt lang niet alle woningcorporaties om per 1 juli de inkomensafhankelijke huurverhogingen door te voeren. Daardoor krijgen veel mensen binnenkort een rekening met de standaard huurverhoging van 4 procent in de bus.

Woningcorporaties kunnen in 200.000 gevallen in de bestanden van de Belastingdienst geen koppeling maken tussen eigenaar en woning doordat gemeenten niet alle informatie hebben aangeleverd, zei een woordvoerder. Dat is 6 procent van het totaal.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Minister Stef Blok van Wonen voerde recent de inkomensafhankelijke huurverhoging door om scheefwonen tegen te gaan. Hij wil dat mensen die veel verdienen niet in een sociale huurwoning blijven hangen. Als zij doorstromen, is dat goed voor de woningmarkt en kunnen armere mensen weer aan een woning komen, aldus Blok.

Bij de vereniging voor woningcorporaties Aedes zagen ze de problemen al aankomen. "Wij hebben al eerder gewaarschuwd", aldus voorzitter Marc Calon.

'Huursombenadering invoeren'

"De gegevens die de Belastingdienst aanlevert, zijn te laat, onvolledig of onjuist. Corporaties zijn geen belastingkantoor. Daarom moet zo snel mogelijk de huursombenadering worden ingevoerd."

Bij die huursombenadering krijgt niet elke woning dezelfde huurverhoging, maar ligt de prijs van de ene woning hoger dan die van de andere, zonder dat dat afhangt van het inkomen van de huurder. Zo kunnen woningcorporaties zelf inspelen op de markt.

'Niet de schuld van de fiscus'

"Voor zover ik heb kunnen laten nagaan, ligt de fout niet bij de fiscus", zegt staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. Volgens Weekers komen de problemen doordat gemeenten onvoldoende of verkeerde informatie doorgeven.

Ook zijn woningcorporaties soms zo vaak gefuseerd dat ze de verkeerde codes gebruiken om informatie op te vragen bij de Belastingdienst, zegt hij.

Moet ik meer betalen? Vijf vragen over de huurverhoging Chaos dreigt bij invoering huurverhoging

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore