Nederland

Gevaarlijke kruispunten in kaart gebracht

06 april 2013 17:30 Aangepast: 06 april 2013 20:35

Bijna de helft van de verkeersslachtoffers valt op kruisingen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar 30.000 ongelukken waarbij tenminste één betrokkene naar het ziekenhuis moest. Het leverde een kaart op met 359 gevaarlijke kruispunten in Nederland.

Doet de kaart het niet goed?
Download de nieuwste versie van RTL Nieuws 365 in de App-store.


De meeste ongelukken gebeurden op het kruispunt tussen de Neherkade en de Rijswijkseweg in Den Haag. Tussen 2009 en 2011 werden daar 9 ongelukken geregistreerd, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Vorige week gebeurden er nog twee ongelukken.

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van data van het ministerie van Infrastructuur en Milieu over de periode tussen 2009 en 2011. 46 procent van de slachtoffers valt na ongelukken op een kruispunt, dat is een lichte stijging ten opzichte van eerder onderzoek.

Slechte registratie

De ongelukken worden door het ministerie steeds slechter geregistreerd. Dat komt omdat politieagenten steeds minder vaak de ongelukken in de landelijke database opgeven. Hoogleraar transportbeleid van de TU Delft Bert van Wee is daar niet blij mee.

"Meten is weten. Ik heb het gevoel dat het weinig extra moeite kost om die ongelukken te registreren. Dat weegt echt niet op tegen de winst die we zouden kunnen boeken voor de verkeersveiligheid als we al die data netjes bij zouden houden."

Gevaarlijke kruispunten: waar moet je op letten?

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore