Nederland

PVV staat alleen in 'Marokkanendebat'

05 april 2013 05:28 Aangepast: 05 april 2013 07:10

De PVV heeft gisteravond laat bij geen enkele partij gehoor gevonden in het zogenoemde 'Marokkanendebat'. Dat was aangevraagd door PVV-leider Geert Wilders na de dood van voetbalgrensrechter Richard Nieuwenhuizen als gevolg van schoppen door Marokkaanse jongens.

De meeste Kamerfracties spraken in het debat hun ongenoegen uit over de titel van het debat, dat volgens de PVV moest gaan over het 'Marokkanenprobleem'.

PVV-oplossing niet gedeeld

In de Kamer werd niet ontkend dat Marokkaanse jongens zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers, maar niemand deelde de toon en de oplossingen van PVV-Kamerlid Joram van Klaveren.

Van Klaveren ging er hard in: "Alles leidt tot geweld, zelfs onze stranden worden geteisterd door rovend en gewelddadig Marokkaans tuig. Voorzitter, Nederland heeft een Marokkanenprobleem."

Steven van Weyenberg (D66) reageert: "Voorzitter, ik constateer het is heel simpel. U schrijft mensen af, u kijkt niet naar al die Marokkanen die het wel goed doen. U steekt uw kop in het zand. U hebt twee jaar gedoogd en twee jaar geen donder bereikt."

Geen nieuwe inzichten

Veel nieuwe inzichten leverde het debat niet op: minister Lodewijk Asscher waarschuwde de PVV dat je een groep niet zo kunt wegzetten. Hij legde verder het kabinetsbeleid uit en noemde de hoge criminaliteitscijfers onder Marokkaanse jongens 'onacceptabel'.

Asscher zei dat daar onder meer hard lik-op-stuk-beleid op gevoerd moet worden. "Ieder individu in Nederland heeft de plicht iets van z'n leven te maken en een bijdrage te leveren en heeft ook het recht om als individu behandeld te worden."

Poging tot uitstel

De PVV had gisteravond nog een poging gedaan om het debat uitgesteld te krijgen naar dinsdag, omdat het in het gedrang dreigde te komen doordat het debat ervoor - over de AWBZ - uitliep.

De Kamer wilde het debat toch laten doorgaan en ook een hoofdelijke stemming bracht daar geen verandering in. Uiteindelijk heeft het debat een uur geduurd.

Wilders: Dood grensrechter door Marokkanenprobleem

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`