Nederland

Rutte: Dit kabinet een van de beste ooit

24 mei 2013 20:40 Aangepast: 24 mei 2013 21:21

Premier Rutte heeft op de eerste dag van het VVD-congres de loftrompet gestoken over zijn kabinet van VVD en PvdA. "Het is misschien wel een van de beste ministerraden sinds de Tweede Wereldoorlog", zei hij. Rutte sprak van 'een stabiele, goedwerkende coalitie'.

Volgens politiek verslaggever Steven Schoppert van RTL Nieuws kreeg Rutte bij aanvang van zijn speech een staande ovatie. Hij deed de hele toespraak uit zijn hoofd, heen en weer lopend op een 'catwalk'.

Rutte wees in zijn toespraak op de 'sterke bewindslieden' die de VVD levert, zoals minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Henk Kamp van Economische Zaken.

Maar hij prees ook PvdA-ministers als Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Dat de PvdA 'zulke sterke mensen heeft afgevaardigd', bewijst volgens de premier dat ze wil investeren in het kabinet.

Vooroplopen in integriteit

Het VVD-congres draait om integriteit. Na een aantal schandalen rond VVD-bestuurders zoals de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers, de Schiedamse burgemeester Wilma Verver en de Limburgse partijbobo Jos van Rey, hoopt de partijleiding schoon schip te maken, zegt Steven Schoppert.

Rutte zei daarover: "Het schept verplichtingen dat we de grootste partij zijn. We dienen ook op het gebied van integriteit de standaard te zetten. Gedoe over personen is schadelijk voor de partij. Bestuurders van wie de integriteit in het geding is, kunnen zich beter terugtrekken."

'Weer de grootste worden'

Rutte noemde het begrijpelijk dat de VVD af en toe kritiek krijgt. Zij is de grootste partij 'en dat stelt eisen'. Bovendien regeert ze in economisch zware tijden. Als de partij koers houdt, kan ze ook bij de Europese verkiezingen van volgend jaar de grootste worden, voorspelde hij.

De premier onderstreepte nog eens dat het kabinet niet hervormt om te hervormen, maar om de economie gezond te maken. De akkoorden die het heeft gesloten met vakbonden en werkgevers zijn nodig om te zorgen dat er draagvlak blijft voor het beleid.

Rutte sprak tegen dat het kabinet vooral bezig is met lastenverzwaringen. Van de 50 miljard ombuigingen die sinds het aantreden van Rutte-I in 2010 in gang zijn gezet, bestaat 35 miljard uit bezuinigingen op de uitgaven en slechts 15 miljard uit belastingverhogingen.

Analyse Steven Schoppert: VVD-top wil schoon schip maken op VVD-congres

RTLNieuws.nl
`