Nederland

Iedere week doen 24 vrouwen aangifte van verkrachting

24 mei 2013 07:16 Aangepast: 24 mei 2013 20:11
Foto ter illustratie.

Elke week doen in Nederland 24 vrouwen aangifte van verkrachting. Het werkelijke aantal slachtoffers van seksuele misdrijven ligt veel hoger, maar vaak willen zij niet naar de politie stappen.

Volgens het Centrum Seksueel Geweld doet slechts 10 procent van de vrouwen aangifte na verkrachting. "De cijfers zijn het topje van de ijsberg", zegt medeoprichter Iva Bicanic tegen RTL Nieuws. Zij doet promotieonderzoek naar dit onderwerp.

"Eigenlijk zouden de 24 aangiftes per week met acht moeten worden vermenigvuldigd om bij het werkelijk aantal slachtoffers te komen." Dat zou betekenen dat er per week 192 vrouwen slachtoffer zijn van verkrachting.

Uit de Misdaadmeter van het AD, die morgen verschijnt, blijkt dat vorig jaar 1297 vrouwen aangifte deden van verkrachting. Slachtofferhulp Nederland krijgt per week 26 meldingen.

Jonge meiden risicogroep

Jonge meiden tussen de 14 en 24 jaar zijn een risicogroep, stelt Bicanic. Zij hebben vier keer meer kans op verkrachting dan vrouwen die ouder zijn.

Een derde van de vrouwen die wél naar de politie stapt, doet alsnog geen aangifte. De politie raadt dat ook niet altijd aan, omdat het voor de vrouwen traumatisch kan zijn om het hele proces door te maken. Slachtofferhulp stimuleert dat wel, ook om te voorkomen dat een dader opnieuw de fout in gaat.

In 85 procent van de verkrachtingszaken kent het slachtoffer de dader. Het misbruik vindt ook vaak plaats in het eigen huis.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore