Nederland

Unicef: Antilliaans kind groeit onveilig op

23 mei 2013 00:32 Aangepast: 23 mei 2013 00:46

Kinderen op de voormalige Nederlandse Antillen groeien op onder onveilige en ongezonde omstandigheden. Dat blijkt uit onderzoek van Unicef naar kinderrechten in Caribisch Nederland.

De ruim 90.000 kinderen die op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wonen, krijgen te weinig gezond eten en wonen niet altijd in een veilige en schone omgeving.

Mishandeld en misbruikt

Volgens het rapport van Unicef leven veel kinderen op de Antillen in armoede en worden velen mishandeld en misbruikt. Om hoeveel kinderen het gaat, is onbekend.

"Het is lastig dat boven water te krijgen, omdat het taboe is", zegt Karin Kloosterboer, kinderrechtendeskundige bij Unicef. "Mensen houden het binnenshuis, waardoor het niet goed is geregistreerd. Daardoor is het ook onduidelijk wat de bestaande cijfers wel zeggen."

130 kinderen en 300 deskundigen

Voor het onderzoek sprak de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties met ongeveer 130 kinderen en jongeren tot 25 jaar en ruim 300 lokale deskundigen over de leefsituatie van kinderen op de Nederlandse eilanden.

De meeste kinderen zeggen tevreden te zijn met hun opvoeding en vinden dat slaan erbij hoort, maar dat wordt tegengesproken door de deskundigen. Kloosterboer: "Volgens hen komen de problemen voor in heel veel gezinnen. Geen enkele deskundige zegt dat het wel meevalt met het geweld en de verwaarlozing."

'Aan hun lot overgelaten'

"Ouders moeten leren dat ze hun kinderen niet mogen slaan en positieve aandacht moeten geven", zegt Kloosterboer. "Veel ouders laten hun kinderen echter aan hun lot over, omdat ze moeite hebben het hoofd boven water te houden en veel moeten werken."

Ook scholing is op de eilanden niet voor alle kinderen even vanzelfsprekend. Vooral het vervolgonderwijs is vrij slecht geregeld. "Op de kleine eilanden als Saba is er maar één middelbare school met één onderwijsniveau", aldus een woordvoerster van Unicef. Kinderen van immigranten gaan daarentegen vaak helemaal niet naar school.

RTLNieuws.nl/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore