Buitenland

Britten geschokt door terreuraanval Londen

22 mei 2013 23:36 Aangepast: 23 mei 2013 06:35

Engeland is opgeschrikt door een brute aanval waarbij in Londen op klaarlichte dag een man werd vermoord met een hakmes. Het zou gaan om een militair, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Dat het om een gerichte actie tegen een militair zou gaan, baart de mensen de meeste zorgen. Prioriteit in Engeland is nu de beveiliging van legerbases.

In eigen land

Het opvallende aan deze actie is dat hij is gericht op een Britse soldaat in eigen land, zegt RTL Nieuws-correspondent Vanessa Lamsvelt. "Daar zullen de veiligheidsdiensten zich nu op richten."

'Bekeerd tot Islam'

De identiteit van de mannen is niet officieel bekendgemaakt, maar er wordt wel veel gespeculeerd. Zo zijn er geruchten dat het om Nigerianen zou gaan. Op Twitter meldt zich een man die zegt een van de daders te kennen. Deze Abu Nusaybah twittert: "Ik groeide met hem op, hij heeft zich tot de Islam bekeerd."

De grote vraag is nu voor de veiligheidsdiensten of de twee mannen eenlingen waren en op zichzelf handelden of dat ze deel uitmaken van een netwerk, zegt Lamsvelt.

'Terroristische daad'

"Het is een weerzinwekkende misdaad", zei premier David Cameron eerder. "Er zijn sterke aanwijzingen dat dit een terroristische daad is." Ook de Londense burgemeester Boris Johnson noemde dit 'overweldigend waarschijnlijk'.

Twee regeringsfunctionarissen hebben tegen persbureau AP gezegd dat de aanval een 'ideologische achtergrond' heeft. De daders zouden radicale islamisten zijn. De functionarissen wilden anoniem blijven, omdat ze officieel niets mogen zeggen zolang het onderzoek loopt.

De aanslag gebeurde tussen 14:00 en 14:30 uur in Woolwich, in het zuidoosten van Londen, op enkele honderden meters afstand van een kazerne. Volgens getuigen reden de twee aanvallers het slachtoffer eerst met een auto omver. Vervolgens zouden ze met meerdere messen, waaronder een hakmes, op de man hebben ingestoken en 'als beesten tekeer' zijn gegaan.

Aanvallers neergeschoten

Gealarmeerde politieagenten waren snel ter plaatse. Daarop renden de aanvallers op hen af. De politie schoot de aanvallers neer. De toestand van een van hen is volgens medisch personeel zorgwekkend.

Later op de dag dook een video op die zou zijn gemaakt door een omstander. Op het filmpje is een van de aanvallers vlak na de aanslag te zien. De man heeft een slagersmes en een hakmes in zijn handen, die onder het bloed zitten. Hij stapt recht op de camera af en zegt: "Het spijt ons dat vrouwen dit vandaag moesten zien, maar in ons land maken vrouwen hetzelfde mee."

De Britse Moslimraad veroordeelt de aanval. "Dit is echt een barbaarse daad die geen basis in de islam heeft en wij veroordelen dit zonder enig voorbehoud", aldus de raad in een verklaring.

Dader Londen praat na actie tegen camera Man in Londen op straat vermoord met kapmes

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore