Nederland

'Overheid neemt ontstaan shariawijken niet serieus'

22 mei 2013 18:31 Aangepast: 22 mei 2013 18:44

De overheid neemt de dreiging van het ontstaan van shariawijken onvoldoende serieus. Dat vindt Afshin Ellian, hoogleraar sociale cohesie van Rijksuniversiteit Leiden.

Volgens hem is het grootste gevaar dat de problemen in de Schilderswijk worden doodgezwegen. "Er moet breed onderzoek worden gedaan naar de situatie in de Schilderswijk en andere buurten om te voorkomen dat we hier shariawijken krijgen", zegt Ellian.

Het zou volgens hem onjuist zijn om als overheid en samenleving naïef te blijven. "Er liggen AIVD-rapporten, er vechten 100 jihadisten in Syrië die straks terugkeren en hun verhalen aan medestanders vertellen. En we hebben de Hofstadgroep gehad. Sommige buurten zijn nu eenmaal kwetsbaar", aldus Ellian.

Frankrijk en Engeland hebben shariawijken

Hij verwijst naar Frankrijk en vooral Engeland, waar buurten zijn waar moslims dominant aanwezig zijn. Daar zijn 'shariawijken' ontstaan met eigen leefregels voor kleding, alcoholgebruik en het eten van halal vlees.

Dinsdag bezochten PVV-leider Geert Wilders en minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) de wijk. Wilders zei het beeld van de ,,shariawijk" in Den Haag te herkennen. Asscher ziet geen reden de wijk als zodanig te bestempelen.

Andere wetenschappers pleiten eveneens voor nader onderzoek. De stelling dat de Haagse buurt een 'shariawijk' is, zoals zaterdag in dagblad Trouw werd bericht, vraagt volgens hen om een wetenschappelijke analyse. Maar eerdere onderzoeksvoorstellen zijn om geldgebrek afgewezen. Er zijn op dit moment alleen cijfers van aantallen moslims in Nederland, maar er is niet ingezoomd op probleemwijken, stellen de wetenschappers van de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht.

RTLNieuws.nl/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore