Nederland

PvdA-lid Terphuis: Toon Teeven onbegrijpelijk

21 mei 2013 21:03 Aangepast: 22 mei 2013 07:43

PvdA-lid Sander Terphuis vindt de toon van staatssecretaris Teeven over het asielbeleid onbegrijpelijk: "Ik lees heel veel beleid en techniek en heel weinig humaniteit en menselijke maat", aldus Terphuis.

Teeven schreef vandaag dat hij het asielbeleid voorlopig niet wil versoepelen. Zo wil hij het wetsvoorstel over het strafbaarstellen van illegaliteit niet aanpassen en blijft het illegalenquotum bestaan. Ook de hulpverlening aan illegalen blijft strafbaar.

PvdA-lid Terphuis begon een paar maanden geleden een petitie tegen het strafbaarstellen van illegaliteit. Zijn protest zorgde uiteindelijk ervoor dat de PvdA-leden de partijtop opdracht gaven om het asielbeleid aan te passen. Zo moet het illegalenquotum worden geschrapt en moet het wetsvoorstel over het strafbaarstellen van illegaliteit worden versoepeld. Het asielbeleid moet volgens Terphuis humaner.

Dat Teeven nu bij het illegalenquotum blijft, vindt Terphuis onverteerbaar. "Jacht maken op onschuldige mensen is onacceptabel. Daar is de PvdA absoluut tegen."

Oppositie niet te spreken over Teeven

Ook Gerard Schouw van D66 is niet te spreken over de brief van de staatssecretaris. GroenLinks neemt eveneens geen genoegen met de opstelling van de staatssecretaris en wil meteen verschillende aanpassingen.

GroenLinks Kamerlid Linda Voortman: "Het asielbeleid van dit kabinet is niet humaan. Vluchtelingen die niets verkeerd hebben gedaan, worden opgejaagd en onnodig vastgezet onder een streng gevangenisregime. Het is voor GroenLinks onacceptabel dat Teeven nu aangeeft dat hij niet van plan is iets aan zijn beleid te wijzigen."

Morgen is er in de Tweede Kamer een debat over het asielbeleid. Terphuis heeft vertrouwen in dat de fractie van PvdA blijft strijden voor de aanpassingen in het asielbeleid om het asielbeleid humaner te maken. "Ik ga ervan uit dat de fractie nog altijd achter de verbeterpunten in mijn motie staat en ik heb vertrouwen dat mijn partijleider, Diederik Samsom, zich, gesteund door de fractie, zal blijven inzetten om die verbeterpunten te realiseren.

Ledenraad PvdA over illegaliteit van minuut tot minuutPvdA-congres stemt tegen illegaliteitsverbodTerphuis: Mogelijk extra partijcongres PvdA

RTLNieuws.nl
`