Nederland

Rutte: 500 miljoen extra aan Europa kwijt

21 mei 2013 19:11 Aangepast: 21 mei 2013 20:58

Nederland zal hoe dan ook 350 tot 500 miljoen euro extra moeten gaan betalen aan Brussel. Het is volgens premier Mark Rutte niet mogelijk om onder deze verplichting uit te komen.

Brussel komt dit jaar elf miljard euro tekort. De ministers van financiën hebben vorige week besloten om nu ruim 7 miljard te betalen. Voor Nederland betekent dat een extra bijdrage van 350 miljoen tot 500 miljoen.

Het bedrag kan oplopen tot een half miljard omdat Brussel berekende dat er in totaal dit jaar 11,2 miljard euro nodig zal zijn. Nu is dus afgesproken dat de lidstaten 7,3 miljard bijstorten; over de resterende 3,9 miljard wordt later in het jaar gesproken.

Nederland heeft geprobeerd om het voorstel tegen te houden, maar dat lukte niet. Naast Nederland zijn de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk tegen de extra bijdrage.

Veto niet gebruiken

De premier liet vanavond tijdens een debat weten dat hij een Kamervoorstel om het vetorecht te gebruiken afwijst. Volgens de premier raakt Nederland bij een veto de korting van 1 miljard euro per jaar op de contributie kwijt.

Het kabinet moet nu dus maximaal 500 miljoen euro extra gaan bezuinigen. Bij de voorjaarsnota komt minister Dijsselbloem (Financiën) met voorstellen daarvoor. Afgelopen week zei Dijsselbloem al dat er niets meer was te doen aan dat Nederland extra zou moeten gaan betalen aan Brussel. Hij sprak van een tegenvaller.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`