Ga naar de inhoud
Buitenland

Tornado's: Hoe beschermen Amerikanen zich? Vijf vragen

Tornado's komen relatief veel voor in Oklahoma. Niets voor niets ligt de staat in de zogenoemde Tornado Alley. Maar hoe kunnen de bewoners zich tegen die orkanen wapenen? RTL correspondent Erik Mouthaan beantwoordt vijf vragen.

Tornado's ontstaan uit onweersbuien en een sterke wind op enkele kilometers hoogte. Koudere lucht blijft daar dicht bij elkaar. Warme lucht stroomt onder de koude lucht door. Soms blijft de warme lucht een tijdje 'opgesloten' in de koude lucht.

De warme lucht breekt er uiteindelijk toch doorheen en stijgt dan snel op. De warme lucht is een soort buis, koude lucht botst ertegenaan en gaat eromheen draaien. Zo ontstaat er een draaiende trechter: een tornado.

1. Waarom bouwen Amerikanen hun huizen niet steviger?

Weinig woonhuizen zijn bestand tegen winden van 300 km/per uur. Bakstenen gebouwen blijven beter staan, maar hebben dan vaak schade aan fundamenten of ernstige scheuren waardoor ze alsnog onbewoonbaar zijn.

2. Zijn er schuilkelders?

De meeste huizen hebben schuilkelders. Maar er zijn ook panden die extra stevig zijn en waar mensen naar toe kunnen vluchten. Vaak zijn dat het gemeentehuis of de high school. Maar los van het feit dat ook die gebouwen getroffen kunnen worden, is het maar de vraag of mensen ze zo snel kunnen bereiken. In Moore ging het alarm 20 tot 30 minuten voordat de 'twister' aan de grond kwam af.

3. Waarom blijven die mensen in zo'n gevaarlijk gebied wonen?

Omdat ze zich er thuis voelen en niet weg willen. Het tornadogebied is zo groot als West-Europa. De Amerikaanse overheid kan moeilijk vijf staten volledig ontruimen. Het is zoiets als aan Nederlanders vragen waarom ze onder de zeespiegel blijven wonen.

4. Is er een tornadoseizoen?

Min of meer wel. Tornado's vinden plaats als koude lucht botst met warme. Vooral in het voorjaar zijn de temperatuurverschillen groot. Het tornadoseizoen in Tornado Alley begint in het voorjaar. Het seizoen begint voor de zuidelijke staten Texas, Louisiana en onder andere Oklahoma al vroeg: rond het einde van de maand maart kunnen de eerste tornado´s voorkomen.

5. Kunnen de tornado's goed voorspeld worden?

Dat gaat steeds beter. Met radarstations en satellieten kunnen onderzoekers zien waar een stormcel ontstaat. Maar je weet nooit precies wanneer er een wervel ontstaat en waar hij vervolgens aan de grond komt. Het Storm Prediction Center waarschuwt elke staat in Amerika als er kans is op een orkaan. Elke onweerswolk in Tornady Alley wordt gevolgd.

Bron: RTLNieuws.nl