Buitenland

31 merken garanderen veiligheid werkers

16 mei 2013 12:23 Aangepast: 16 mei 2013 14:21

Meer dan 1000 Bengaalse kledingfabrieken hebben hun handtekening gezet onder een akkoord dat de veiligheid van arbeiders in Bangladesh moet verbeteren. Dat meldt de Schone Kleren Campagne. 31 grote kledingmerken hebben vastgelegd dat zij de veiligheid van de werkers zullen garanderen.

Het gaat om merken als G-Star, H&M, Esprit, Benetton, C&A en Abercrombie&Fitch. (Zie de hele lijst hieronder). Een van de belangrijkste punten uit het akkoord is dat arbeiders het recht hebben gevaarlijk werk te weigeren.

Niki Janssen van Schone Kleren Campagne: "Dat zoveel merken dit bindende veiligheidsakkoord hebben getekend, betekent een historische verandering voor de Bengaalse kledingindustrie."

"Arbeiders zullen niet meer voor hun leven hoeven te vrezen als zij naar hun werk gaan."

Merken verdienen applaus

Ook de internationale vakbond IndustriALL Global Union is enthousiast over het akkoord: "De bedrijven die nu hebben getekend verdienen applaus. H&M liet het goede voorbeeld zien door als eerste deze week te tekenen. We gooien de deur niet dicht voor andere merken die het akkoord willen ondertekenen, maar we gaan nu wel door met de implementatie. De merken die later aansluiten zijn niet in de positie om eerder genomen beslissingen te beïnvloeden", zegt Jyrki Raina, voorzitter van de IndustriALL Global Union.

Eerder liet minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel weten 9 miljoen euro vrij te zullen maken voor de verbetering van de werkomstandigheden in de textiel in Bangladesh. Bovendien wordt Nederland samen met Bangladesh voorzitter van een groep van landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die de misstanden in de textielsector in Bangladesh gaat bestrijden.

Race naar laagste prijs

Onlangs vielen meer dan 1100 doden doordat een complex met kledingfabriekjes bij de Bengaalse hoofdstad Dhaka instortte. De fabriekjes exporteerden ook naar ketens in het westen.

"We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico's moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken. Een lage prijs mag niet ten koste van alles gaan. En dan te beseffen dat van een T-shirt van 10 euro slechts 50 cent naar de producent gaat. Deze race naar de laagste prijs moet stoppen'', aldus Ploumen.

Deze merken tekenden veiligheidsakkoord:

Kledingmerken: H&M Inditex (van o.a. Zara) C&A PVH (van Calvin Klein en Tommy Hilfiger) G-Star WE Group Esprit Mango Benetton Aldi Lidl Marks & Spencer Primark Tchibo Tesco El Corte Inglés Hess Natur jbc Carrefour KiK Helly Hansen New Look Next Mothercare Loblaws Sainsbury’s N Brown Group Stockmann Rewe Switcher Abercrombie&Fitch

'Race goedkope kleding moet stoppen'

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore