Nederland

Ook Polen krijgen onterecht toeslagen

13 mei 2013 19:01 Aangepast: 13 mei 2013 20:29

Opnieuw een schandaal met toeslagen die in de verkeerde zakken terechtkomen. Dit keer gaat het om Polen, die elke maand ten onrechte honderden euro's krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Polen incasseren onterecht zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en allerlei andere toeslagen. Ze hebben daar geen recht op, want ze wonen en werken niet meer in Nederland, maar toch blijft de Belastingdienst de toeslagen uitbetalen.

Terug in Polen, nog steeds toeslag

Bij de gemeente Westland gingen de alarmbellen af toen Poolse oud-inwoners zich bij wethouder Weverling meldden met een klacht, want terug in Polen krijgen deze werknemers de toeslagen nog steeds uitbetaald.

Wethouder Weverling van Westland zegt tegen RTL Nieuws: "Het is natuurlijk gek dat mensen die niet meer wonen en werken in Nederland wel gewoon nog recht hebben op een toeslag op een adres in het buitenland."

'Omgekeerde wereld'

Izabella Muchowska van de 'Polenbrigade' van vakbond FNV bevestigt het verhaal. "De toeslagen worden gewoon doorbetaald, en niet stopgezet". Ook is het moeilijk om de toeslag stop te zetten.

Zelfs als ze het willen, lukt het Polen vaak niet om een toeslag stop te zetten. De FNV: "Soms als je het stopzet wordt het toch doorbetaald. Een omgekeerde wereld, want als je het terug moet betalen kan dat flink oplopen met dat geld dat maar doorloopt."

Belastingdienst controleert niet

Het misbruik is mogelijk omdat het enige dat je nodig hebt voor het verkrijgen van een toeslag, een arbeidscontract is. De Belastingdienst controleert niet of iemand die is ingeschreven in het bevolkingsregister nog daadwerkelijk in Nederland werkt, of al lang en breed duizend kilometer verderop thuis zit.

Hiervoor kan een uitzendcontract worden gebruikt. Dit geldt niet alleen voor Polen, maar deze route geldt ook voor Portugezen, Spanjaarden en Grieken en alle inwoners van de EU. Het kost heel veel tijd en geld om achter die toeslagen aan te gaan.

Volgens Kamerlid Omtzigt van het CDA is het systeem lek. "En moet gerepareerd worden. Er heeft kennelijk geen regelmatig onderhoud plaatsgevonden op een aantal plekken."

Harde cijfers over de export van onterechte toeslagen zijn niet bekend. Het Ministerie van Financien wilde onze vragen hierover niet beantwoorden omdat Weekers morgen met de Kamer debatteert over het toeslagensysteem.

Bulgaarse methode

RTL Nieuws bracht onlangs de grootschalige fraude met toeslagen door Bulgaren in Nederland aan het licht. Uit een reconstructie bleek dat ambtenaren van de Belastingdienst al een jaar op de hoogte waren van de fraude.

Weekers reageerde geschokt, maar ambtenaren spuwden daarover hun gal op het interne netwerk van de Belastingdienst. Volgens hen heeft de staatssecretaris hun signalen over de Bulgarenfraude genegeerd en had hij veel eerder kunnen ingrijpen.

Weekers hield rapport achter voor Kamer Kamer nog niet tevreden met antwoorden Weekers 95 miljoen euro aan onterechte toeslagen Ook Rekenkamer wees Weekers op risico's Selectie woedende reacties ambtenaren op Weekers

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore