Ga naar de inhoud
Nederland

Weekers hield rapport achter voor Kamer

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft belangrijke informatie over toeslagenfraude niet naar de Tweede Kamer gestuurd, terwijl de Kamer daar wel om had gevraagd. Dat meldt RTL Nieuws.

RTL Nieuws is in bezit van een document van de Belastingdienst (.pdf) met daarin de beschrijving van vele vormen van fraude, onder andere met toeslagen.

De volledige oppositie had daar vorige week maandag om gevraagd. De Kamerleden vroegen onder meer 'een overzicht van alle vergelijkbare gevallen van fraude waarbij iemand kort naar Nederland komt, zich inschrijft, toeslagen of kinderbijslag aanvraagt en die vervolgens toegewezen krijgt, maar hier nooit inkomen heeft en eigenlijk ook nooit getraceerd kan worden'.

Een aantal van dit soort zaken wordt in het document van de Belastingdienst genoemd. Weekers liet de Kamer eerder in een brief (.pdf) weten: "Aangezien het gaat om lopende strafrechtelijke onderzoeken is het niet mogelijk om concreet op deze onderzoeken in te gaan. Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor opsporing en vervolging."

Structureel probleem

Het is een stuk van anderhalf jaar geleden, dat over verschillende vormen van systeemfraude gaat. In het document wordt het al 'een structureel probleem' genoemd. Het document gaat over de werkwijze van de daders, waar ze vandaan komen, en er wordt gezegd wat voor straf de rechter heeft opgelegd.

Van de 250 zaken zijn 69 zaken afgewezen, lopend of stopgezet. 90 zaken liggen bij het OM te wachten op afdoening en 91 zaken zijn door het OM afgewikkeld door een zitting, transactie of sepot. In het merendeel van de afgewikkelde zaken heeft het geleid tot een veroordeling of boete. 14 zaken zijn geseponeerd en 3 zaken hebben geleid tot vrijspraak.

CDA en D66 verontwaardigd

De Kamer had dit graag willen weten en heeft daar ook unaniem om gevraagd, maar Weekers heeft het dus niet opgestuurd. De Kamerleden Omtzigt van het CDA en Koolmees van D66 reageren verontwaardigd dat RTL Nieuws weer belangrijke informatie heeft die Weekers keer op keer niet aan de Kamer kon leveren.

D66 is er helemaal klaar mee. Volgens Koolmees is Weekers hiermee 'tot een dieptepunt gedaald'. Omtzigt twittert: "We hebben drie keer om overzicht toeslagenfraudes gevraagd en kregen het niet. Doelbewust achtergehouden dus. Zonder inzicht in toeslagenfraudes kan Kamer voorgestelde maatregelen niet beoordelen. Cruciaal document krijgen we alleen via RTL."

Het ministerie van Financiën wilde geen reactie geven op het nieuws.

Bulgaarse methode

RTL Nieuws bracht onlangs de grootschalige fraude met toeslagen door Bulgaren in Nederland aan het licht. Uit een reconstructie bleek dat ambtenaren van de Belastingdienst al een jaar op de hoogte waren van de fraude.

Staatssecretaris Weekers reageerde geschokt, maar ambtenaren spuwden daarover hun gal op het interne netwerk van de Belastingdienst. Volgens hen heeft de staatssecretaris hun signalen over de Bulgarenfraude genegeerd en had hij veel eerder kunnen ingrijpen.

Het onderzoek van de Belastingdienst over fraude (.pdf)

Kamer nog niet tevreden met antwoorden Weekers
95 miljoen euro aan onterechte toeslagen
Ook Rekenkamer wees Weekers op risico's
Selectie woedende reacties ambtenaren op Weekers

 

 

Bron: RTLNieuws.nl