Nederland

Cosmeticamerken halen plastic bolletjes uit producten

06 mei 2013 17:35 Aangepast: 06 mei 2013 19:21

L'Oréal, Colgate/Palmolive en Beiersdorf stoppen met het gebruik van plastic bolletjes in hun cosmeticaproducten. Die bolletjes zitten onder andere in douchegel, lipbalsem en tandpasta. Na gebruik verdwijnen ze via ons afvalwater in zee.

De drie grote bedrijven volgen daarmee het voorbeeld van Unilever, eigenaar van merken als Dove en Prodent, dat eind vorig jaar al aangaf te stoppen met het gebruik van microplastics. Naast Unilever maakten ook bedrijven als Hema, Rituals en de Etos al eerder bekend de bolletjes niet meer te gebruiken.

Onze waterzuiveringsinstallaties kunnen de microplastics niet uit het water zuiveren, omdat de deeltjes te klein zijn. Als het vervolgens in de oceaan terecht komt, vergaat het plastic niet en wordt het opgegeten door vissen die plankton eten. Zo komt het plastic ook in onze voedselketen terecht.

L'Oréal en Beiersdorf, de producent van Nivea, durven nog geen concrete datum te noemen waarop al het plastic uit de producten is. Twee andere grote multinationals, Johnson & Johnson en Procter & Gamble, hebben tot nu toe geen plannen aangekondigd om het plastic uit hun producten te halen.

Hoe het kan dat vissen sterven door jouw shampoo

RTLNieuws.nl
`