Nederland

Voorwerpen uit WOII en hun verhaal

03 mei 2013 15:08 Aangepast: 03 mei 2013 18:03

Vandaag is de landelijke actie: 'Niet Weggooien'. Bij deze actie verzamelt het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in samenwerking met vijftien Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra oude oorlogsdocumenten en voorwerpen om te bewaren voor de toekomst.

Speciaal voor RTL Nieuws selecteerde het NIOD vijf bijzondere voorwerpen uit de oorlog, die onlangs zijn ingeleverd.

Dolk van verzetsheld:

De dolk was van verzetsstrijder Menco Rein Mulder (Groningen, 23 december 1923 – Utrecht, 24 april 1945). Mulder was een Engelandvaarder en werd bij Benthuizen nabij Zoetermeer geparachuteerd om zich in te zetten voor het verzet. Hij verzorgde radiocontact tussen de inlichtingenbureau's van Utrecht en Londen.

Op 23 april 1945 werd hij door de Sicherheitsdienst gearresteerd en een dag later overleed hij in Utrecht in de gevangenis. Deze dolk werd twee maanden geleden bij het NIOD gebracht om te bewaren voor de toekomst.

Dagboek van de heer R.D.J. Tieleman:

Tieleman zat in de oorlogsdagen in het jongenskamp Tjimahi, dat ligt in West-Java, ten noordwesten van Bandoeng. Het kamp was in handen van de Japanners. Het gaat om een dagboekje met allemaal tekeningetjes. Uiteindelijk is daar in 1994 een publicatie van verschenen. Namelijk: Het Rattevel. Dagboek van de tweeling Tieleman in Japanse gevangenschap. Langer geleden gegeven aan het NIOD om te bewaren voor de toekomst.

Kampkleding Auschwitz:

Het gaat om een kampuniform uit Auschwitz. De drager heeft zelf Auschwitz overleefd. In verband met de privacy mag zijn naam niet genoemd worden. Ook een dagboek en een brief beschrijven zijn verhaal. Hij werd aan het einde van de oorlog bevrijdt door de Russen. Het kledingstuk werd twee maanden geleden door zijn dochter geschonken aan het NIOD.

Dagboek met tekeningen:

Vandaag werd er bij het NIOD een dagboek ingeleverd met allerlei tekeningen van de oorlog. Alledaagse dingen zoals klaverjassende mensen, maar ook plaatjes van SS’ers en andere oorlogsmomenten. Allemaal zelf getekend. Het dagboek heet: 'Een half jaar in Duitsland, 8 januari – 1 juni 1945' door D. Marchand.

Stempels voor valse papieren:

Stempels met een catalogus voor vervalsingen. In de oorlog werden Duitse stempels door het verzet vervalst zodat onderduikers en verzetsmensen met valse identiteitspapieren zich over straat konden bewegen.

De Duitsers waren erg georganiseerd en gebruikten de papierwinkel om de Nederlanders te controleren. De vervalsers gaven zelfs catalogi uit van valse stempels die ze konden inleveren. De stempels werden een tijd terug ingeleverd bij het NIOD door een jongere zus van de eigenaar.

`