Ga naar de inhoud
Nederland

Spong: Andere oorzaak dood grensrechter

De kans dat iets anders dan schoppen de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft veroorzaakt, noemt het OM 'astronomisch klein'. Maar volgens advocaat Gerard Spong is die andere mogelijkheid er wel degelijk, en moet er onderzoek naar gedaan worden.

Spong zei in zijn pleidooi na de strafeis tegen de verdachten dat Nieuwenhuizen leed aan een ziekte, waardoor een halsslagader gescheurd kan zijn. Spong meent dat het de reden kan zijn dat de grensrechter overleed en niet het schoppen en slaan door voetballers van voetbalclub Nieuw-Sloten. Hij wil dat de rechtszaak wordt opgeschort tot er goed onderzoek is gedaan naar de alternatieve mogelijkheid.

Spong is advocaat van El Hasan D. Hij is de vader van een van de minderjarige verdachten. Hij zou samen met de voetballers van Nieuw Sloten tegen het hoofd van Nieuwenhuizen hebben geschopt. De grensrechter overleed later.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder vandaag 6 jaar gevangenisstraf tegen D. Tegen zes minderjarige verdachten eist justitie de maximale jeugdstraffen: 1 en 2 jaar jeugddetentie.

'Makkelijk over het hoofd te zien'

Als Nieuwenhuizen inderdaad de afwijking had, kan een valpartij of een gewone dagelijkse handeling het scheurtje in de slagader hebben veroorzaakt. "Een alternatieve doodsoorzaak is reëel", vindt Spong. Hij noemde de ziekte 'verraderlijk, sluipend en makkelijk over het hoofd te zien'.

De pleidooien van de advocaten gaan morgen verder. Gisteren en eergisteren kwamen de verklaringen over de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uitgebreid aan bod. De tegenstrijdige verklaringen van de verdachten maken het lastig om de gebeurtenissen exact te reconstrueren.

Nieuwenhuizen werd direct na afloop van een jeugdwedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten uit Amsterdam mishandeld. Daarbij werd hij ook tegen zijn hoofd geschopt. Nieuwenhuizen overleed een dag later in het ziekenhuis. Volgens het OM waren trappen tegen zijn hoofd de doodsoorzaak. De officier van justitie noemde kans dat iets anders dan het schoppen de dood van de grensrechter veroorzaakte 'astronomisch klein'.

'Hij schopte zijn hoofd alsof het een bal was'Tijdlijn zaak mishandeling grensrechter NieuwenhuizenRuzie over oorzaak dood grensrechterHij kreeg schoppen, maar ik heb niets gedaan'Grensrechter was partijdig en streng'Familie grensrechter wil schadevergoeding

Bron: RTLNieuws.nl