Nederland

Asielzoekers willen niet meer naar Nederland

09 juni 2013 07:46 Aangepast: 09 juni 2013 08:04

Asielzoekers staan niet meer te springen om zich in Nederland te vestigen. Onze buurlanden zijn veel populairder. Dat komt vooral door het strenge beleid, dat Nederland al een paar jaar heeft.

Asielzoekers staan niet meer te springen om zich in Nederland te vestigen. Onze buurlanden zijn veel populairder. Dat komt vooral door het strenge beleid, dat Nederland een paar jaar heeft.

Terwijl in heel Europa het aantal asielverzoeken stijgt, daalt het aantal in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. Bovendien komen er relatief weinig asielaanvragen per hoofd van de bevolking binnen en is het aandeel van Nederland in het totale aantal asielaanvragen laag in verhouding met dat in andere westerse landen.

De daling in Nederland van 40 procent sinds 2009 is in schril contrast met landen als België, Duitsland, Frankrijk en Zweden. Daar steeg het aantal aanvragen met soms tientallen procenten, in Duitsland zelfs met 136 procent sinds 2009.

Streng asielbeleid
Volgens Carolus Grütters, onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht in Nijmegen, is het asielbeleid in Nederland streng. "Vandaar de procentuele daling van het Nederlandse aandeel in het totaal. Logischerwijs moet dan ergens anders het aandeel groeien."

Het maakt volgens de onderzoeker voor asielzoekers niet zoveel uit waar ze terechtkomen. "Asielzoekers willen vooral weg uit hun land en hebben geen sterke voorkeur voor een land van bestemming. En ook al zouden ze die hebben, dan maakt dat weinig uit omdat ze primair afhankelijk zijn van mensensmokkelaars. Maar het maakt wel uit of de procedures in dat land van bestemming lang duren."

Overigens slaagt maar 1 tot 2 procent van de vluchtelingen in de wereld er daadwerkelijk in om uit hun land te vluchten en asiel aan te vragen in een ander land, stelt Grütters.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore