Kernwapens in Volkel

'Weg met die malle atoombommen'

10 juni 2013 14:29 Aangepast: 10 juni 2013 14:37

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt de bevestiging van Lubbers een uitgelezen kans om de opgeslagen kernwapens opnieuw te bespreken in de Tweede Kamer. Hij wil minister Timmermans van Buitenlandse Zaken tijdens het vragenuurtje ter verantwoording roepen.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt de bevestiging van Lubbers een uitgelezen kans om de opgeslagen kernwapens opnieuw te bespreken in de Tweede Kamer. Hij wil minister Timmermans van Buitenlandse Zaken tijdens het vragenuurtje ter verantwoording roepen. "Die malle atoombommen zijn verouderd en nauwelijks meer inzetbaar. De Amerikanen staan op het punt te moderniseren. Dit is dé gelegenheid voor het kabinet om de discussie met de VS aan te gaan."

Het verbaast Van Bommel dat het kabinet zo geheimzinnig doet over de opslag van kernwapens. De Duitse minister Westerwelle (Buitenlandse Zaken) spreekt openlijk over de atoombommen op het grondgebied van de buren. "Daar kan het parlement er in alle openheid over spreken. Dat is hier onmogelijk, omdat het kabinet de aanwezigheid van kernwapens niet wil bevestigen."

In 2009 heeft de PvdA-fractie in de Kamer de Amerikaanse president opgeroepen de wapens weg te halen. Ook Sjoerd Sjoerdsma, woordvoerder van D66, ziet graag dat de kernwapens uit Volkel worden weggehaald. Op twitter zegt hij: "Oud-premier Lubbers bevestigt dat er 22 atoomwapens in Volkel liggen. Kunnen we nu ook publiekelijk praten over het nut daarvan?"

VVD: Geen commentaar
Dat vindt de VVD juist geen goede zaak. Woordvoerder Ten Broeke is kortaf: geen commentaar. "Dat is al jaren onze lijn. Ook al zegt Lubbers nu dat die wapens er zijn, ik zeg altijd: bij mijn weten niet”. Ten Broeke zal zich morgen in het debat dan ook afzijdig houden als Van Bommel het vuur aan de schenen legt van Timmermans, of diens plaatsvervanger. Timmermans vertrekt vandaag naar China.

Als Kamerlid was Timmermans voorstander van de verwijdering van de kernwapens van Volkel. Of hij dat als minister van Buitenlandse Zaken ook vindt, is onduidelijk. Van Bommel: “Hij zal open moeten zijn. Ik ga hem vragen de discussie met de Amerikanen aan te gaan”.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore