Buitenland

Is koppen nu wel of niet schadelijk?

11 juni 2013 05:03

En jawel hoor, daar is weer een onderzoek naar de gevaren van het koppen van een voetbal. De conclusie ditmaal: schadelijk.

En jawel hoor, daar is weer een onderzoek naar de gevaren van het koppen van een voetbal. De conclusie ditmaal: schadelijk.

Over de invloed van koppen op de hersenen is al langer discussie. Eerder onderzoek wees uit dat er geen gevaar was, zolang het koppen doelbewust gebeurt. Een nieuw Amerikaans onderzoek spreekt dit dus nu weer tegen.

Amerikaanse wetenschappers uit New York schrijven in het tijdschrift Radiology dat het vaak koppen van een voetbal kan leiden tot hersenbeschadiging en geheugenverlies. Zij onderzochten 37 amateurvoetballers. Wat bleek? De veranderingen aan de hersenen waren vergelijkbaar met die van patiënten met traumatisch hersenletsel.

Zo kwamen de hersenen van spelers die vaak koppen overeen met die van mensen met een hersenschudding. Spelers die in een jaar vaker dan 1800 keer de bal kopten, liepen een grotere kans om lager te scoren in geheugentests. De deelnemers voetbalden gemiddeld al 22 jaar en hadden het afgelopen jaar gemiddeld 10 maanden gespeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore