Taksimplein schoongeveegd

Elf dagen rellen in Turkije: de gebeurtenissen op een rij

11 juni 2013 23:30 Aangepast: 12 juni 2013 06:57

Al elf dagen op rij vechten boze Turken met de oproerpolitie. Wat is de reden van de hevige rellen? Een tijdlijn

 • 28 mei – Het begint allemaal met een vreemdzame actie van 50 milieuactivisten tegen de plannen van de regering om het Gezi-park in Istanbul te moderniseren door er een winkelcentrum te plaatsen. De demonstranten willen niet dat er bomen worden gekapt.
   
 • 31 mei – De actie zint de Turkse politie niet en agenten grijpen hard in. Met waterkanonnen en traangas worden de demonstranten verjaagd. Turken zijn woedend om de gewelddadige aanpak van de politie en rellen barsten los. Niet langer is de modernisering van het park de voornaamste reden voor de acties, maar zijn de demonstraties tegen de regering van premier Erdogan gericht. Demonstranten noemen hem een dictator.
   
 • 1 juni – Erdogan erkent dat de politie te hard heeft ingegrepen. Desondanks zegt hij dat de plannen om het park te moderniseren gewoon doorgaan. Wel geeft hij aan met de boze Turken te willen praten.
   
 • 1 juni – Tienduizenden demonstranten gaan opnieuw de straat op en de protesten breiden uit naar andere steden, waaronder de hoofdstad Ankara. Premier Erdogan keurt de demonstraties hard af. "Wanneer je iemand een dictator noemt, terwijl hij het volk dient, heb ik niets meer te zeggen," is zijn oordeel. Hij zei dat de demonstranten zich schuldig maken aan plundering en brandstichting.
   
 • 3 juni – Op de vierde dag van de protesten valt de eerste dode en zijn inmiddels 1700 betogers gewond geraakt. Ruim 900 demonstranten zijn opgepakt.
   
 • 7 juni – De rellen blijven doorgaan, dag en nacht. De spanningen lopen op – ook tussen aanhangers en tegenstanders van premier Erdogan. De premier, die terugkeert van een vierdaagse reis naar Afrika, heeft in een toespraak geen goed woord over voor de demonstranten en noemt hen ‘vandalen’.
   
 • 10 juni – De leider van de Turkse oppositiepartij beschuldigt Erdogan ervan olie op het vuur te gooien en de gespannen situatie in Turkije alleen maar erger te maken. Erdogan zelf kondigt aan met de demonstranten te willen praten.
   
 • 11 juni – Demonstranten houden inmiddels al een week het Taksimplein in Instanbul bezet. Voor de regering is de maat vol: de oproerpolitie probeert het plein schoon te vegen.
`